Fotorecept | Perníkovo-tekvicové kocky

Zdieľajte recept

Fotorecept | Perníkovo-tekvicové kocky

By 29. marec 2015

Prinášam Vám nádhernú a veľmi chutnú jesennú inšpiráciu. Keď som ochutnala prvý kúsok z toho zákusku, zmohla som sa len na ,,hmmm". Nádherná kombinácia chutí perníkovej piškóty so slivnkovým lekvárom a dyňovo-škoricovou plnkou uzatvárajú nadrobno posekané mnou milovné lieskové orechy. No a samozrejme nesmiem zabudnúť aj na čokoládovú polevu. Najprv som sa bála, či to nie je príliš veľa chutí, ale s výsledkom som veľmi spokojná. Zákusok je veľmi chutný a na pohľad je aj veľmi elegantný. Verím, že ak sa rozhodnete vyskúšať, budete rovnako spokojní ako ja. Tak nech Vám to dobre pečie, priatelia!

 

 

 

 

 

Ingrediencie

Postup prípravy

Rozvar
  1.  Vsetky suroviny na rozvar zmiešame a dáme variť, kým sa cukor nerozvarí.
  2. Uvaríme rozvar a odstavíme dobre vychladnúť.Perníkovo-tekvicové kocky 3
Tekvicové pyré
Najprv si pripravíme tekvicové pyré. Jeho prípravu nájdete tu Tekvicové pyré. Je dobré si ho pripraviť deň vopred. Pripravené pyré necháme dobre schladiť v chladničke, najlepšie cez noc.
Piškóta
Na pernikovu piškótu všetky suroviny delíme na 1/2, pečieme 2 pláty (rozmer plechu 27x37 cm).
  1. Na piškótu bielka vyšľaháme so štipkou soli.
  2. Po lyžiciach do našľahaných bielkov pridávame cukor a za každým dobre vyšľaháme.
  3. Pridáme žĺtka a zašľaháme.Perníkovo-tekvicové kocky 4
  4. Rozvar rozdelíme na polovicu (bolo to 200 ml na jednu dávku) a ručne zamiešame do cesta.Perníkovo-tekvicové kocky 5
  5. Nakoniec ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódabikarbónou.Perníkovo-tekvicové kocky 6
  6. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Kontrola špajlou.Perníkovo-tekvicové kocky 7
  7. Vyberieme a necháme piškótu vychladiť. Je možné upiecť z uvedených surovín aj jednu hrubšiu piškótu a potom po dôkladnom vychladení ju prerezať ostrým nožom na dve polovice. Ja som však volila cestu pečenia dvoch piškótových plátov.
  8. Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať.
  9. Pripravíme si kávu. Môžeme ju ochutiť Amarettom. Necháme vychladiť.Perníkovo-tekvicové kocky 8

Krém

  1. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a pridáme mletú škoricu.
  2. Keď je krém našľahaný, po častiach pridáme dyňové pyré.Perníkovo-tekvicové kocky 9
  3. Miešame mixérom, kým sa nám suroviny pekne prepoja do hladkého krému. Mascarpone aj dyňové pyré musia byť pred použitím dobre zachladené (najlepšie celú noc).
  4. Napučanú želatínu zahrejeme na miernom ohni.
  5. Miešame, kým je tekutá. Pozor, nesmie sa variť. Stráca tak schopnosť tuhnúť.
  6. Asi dve lyžice krému pridáme do tekutej želatíny, dobre rozmiešame a pridáme do zbytku mascarpone-dyňového krému.
  7. Z krému odoberieme 1 pohár a odložíme bokom na zdobenie zákusku.Perníkovo-tekvicové kocky 10
Čokoládová poleva
  1. Nad parou rozpustíme čokoládu a pridáme smotanu.Perníkovo-tekvicové kocky 11
  2. Miešame a potom pridáme maslo.
  3. Dobre vymiešame a necháme mierne ochladiť.
  4. Nanesieme na koláč v rovnomernej vrstve.

Zloženie

  1. Z vychladnutého cesta stiahneme papier a vrátime späť do plechu.
  2. Cesto pokvapkáme uvarenou kávou (kávovým likérom) a natrieme tenkou vrstvou slivkového lekváru. Ja som dala trochu väčšiu vrstvu lekváru a šmýkala sa mi plnka. Trochu ťažšie sa manipulovalo už s narezanými kockami, ale tá úžasná chuť tohoto zákusku stála za tú trochu námahy.Perníkovo-tekvicové kocky 12
  3. Na dyňovú plnku uložíme druhý plát a pofrkáme druhou polovicou kávy (likéru).
  4. Nalejeme čokoládovú polevu. Posypeme nadrobno nasekanými orechami.Perníkovo-tekvicové kocky 13
  5. Nožom naznačíme kocky (5x5cm) a do prostriedku nanesieme pomocou cukrárenského vrecka krém, ktorý sme si odložili.Perníkovo-tekvicové kocky 14
  6. Poprášime cez sitko mletou škoricou.
  7. Zákusok odložíme do chladničky zatuhnúť.Perníkovo-tekvicové kocky 15
    Perníkovo-tekvicové kocky 2
    Perníkovo-tekvicové kocky 1

 

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>