Fotorecept | Griláž

Zdieľajte recept

Fotorecept | Griláž

By 29. marec 2015

Každý rok zvyknem robiť na Vianoce tradičné recepty, vždy však vyskúšam niečo nové. Tento rok som piekla veľmi veľa druhov, ale žiaľ nepodarilo sa mi všetko pofotiť. Najskôr nebolo času, potom bolo stále šero (takmer celé sviatky nám pršalo) a keď už bol aj čas a relatívne dobré svetlo na fotenie, tak som zistila, že už nie je čo fotiť.

Griláž je vhodná na pečenie počas celého roka. Niekto ich máča alebo pofŕka čokoládou, ja však nepridávam žiadne iné chute. Jednoducho nechám vyznievať chuť karamelu a orechov. Je to absolútne skvelá kombinácia chutí.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Vo väčšom kastróli dáme skaramelizovať cukor. Niekde som čítala, že cukor sa pri karamelizovaní nemá miešať. Ja som však miešala, pretože sa mi zdalo, že v prostriedku sa karamelizoval rýchlejšie ako po bokoch.
    Takže cukor z prostriedku som stiahla na kraj a z krajov do prostriedku a tak sa mi pekne, rovnomerne skaramelizoval. Ak by sa vám náhodou utvorili menšie cukrové hrudky, s drevenou varechou pritlačíme (jemne pobúchame o dno kastróla) a za stáleho miešania sa cukor pekne rozpustí.
    Dávame pozor, aby sme cukor neprepálili lebo budeme mať horký karamel.
  2. Keď je už cukor pekne rozpustený a začína mať jemnú hnedastú farbu, pridávame po častiach maslo a zakaždým dobre premiešame.
    Maslo pridáme asi na 4-krát. Dôkladne premiešame - maslo sa musí s karamelom spojiť. Chce to trošku trpezlivosti.
  3. Keď je už maslo pekne spojené s karamelom, pridáme salko. Stíšime oheň na minimum, prípadne dáme úplne mimo sporáka a asi na 3x primiešame salko. Pozor aby salko nebolo studené rovno z chladničky. Narobili by sa vám hrčky a môže to aj nepríjemne prskať.
  4. Keď už máme pekne spojené aj s maslovým karamelom, vrátime späť na sporák a povaríme asi 5 - 7 minút. Karamelová masa nesmie byť tuhá ako betón, ale ani tekutá. Pri dlhom varení bude karamelová masa veľmi tuhá a chladením stuhne ešte viac.
    Stále miešame!

    Fotorecept | Griláž

  5. Odstavíme a vmiešame mleté a posekané orechy. Necháme postáť asi  3 - 5 minút.
  6. Oplátku dáme na tácku (plech, drevenú dosku a podobne), natrieme polovicu ešte stále teplej plnky na oplátku (nerozotierame úplne do okrajov, pretože by nám pri zaťažení plnka vytekala), prikryjeme oplátkou a natrieme druhú polovicu plnky.
  7. Vrch prikryjeme treťou oplátkou.
  8. Jemne popritláčame rukou vrchnú oplátku a necháme postáť cca 1 hodinu a potom zaťažíme (položíme na oblátku tácku  a na to napr 2 kg múky a pod.)
    Ak by sme hneď zaťažili, môže sa stať, že nám plnka na krajoch vytečie z oplátky.
  9. Necháme poriadne vychladnúť, najlepšie cez noc. Krájame na tyčinky, kocky. Môžete namáčať v čokoláde. Každý podľa svojej chuti.

TIP: 

Maslo aj salko pridávajte izbovej teploty. Zakaždým dobre premiešajte, aby sa hmoty pekne spojili. Pozor na karamel. Pri práci s karamelom sa môžete ľahko popáliť. Nech vás nenapadne v žiadnom prípade olizovať varechu. Príprava grilážiek je náročná a chce to istú dávku trpezlivosti. Nech sa vám darí priatelia.


Fotorecept | Griláž

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

5 odpovedí na Fotorecept | Griláž

  1. anna

    výborná griláž,ale robit podla návodu :-

  2. Hanka

    Dobrý den, vypadá to skvěle. Jen se chci zeptat, to Salko karamelizované nebo jen slazené? Děkuji

    • adkas

      salko- sladene kondenzovane mlieko

  3. anka

    Dobry den, ja namiesto masla davam CERU, grilaz je potom chutnejsia :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>