NajRecept.sk Tipy a triky 10 Veľkonočných chuťoviek
10 Veľkonočných chuťoviek
Recept 10 Veľkonočných chuťoviek
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   17.3.2015

10 Veľkonočných chuťoviek

10 Veľkonočných chuťoviek

Veľká noc je významným sviatkom kresťanov. Po 40-dňovom pôste prichádza na rad hostina a veľkonočné veselice. Typické jedlá, ktoré sprevádzajú Veľkonočné obdobie sú nasledovné:

  • jedlám podávaným na Kvetnú nedeľu ľudia priznávali magicko-ochrannú silu. Na obed sa jedli cestoviny s makom alebo strukovinu. Podávala sa i zelenina, pri ktorej chceli aby rýchlo vykvitla.
  • na Zelený štvrtok sa podávali zeleninové jedlá so zelenou farbou ako špenát, žihľavový prívarok, šťavel. Zelená farba mala podľa tradícií ozdraviť telo.
  • Veľký piatok je sprevádzaný prísnym pôstom, kedy sa môže jesť iba 3 krát do dňa a do sýtosti. Samozrejme je vyhýbanie sa mäsitým jedlám.
  • Biela sobota bola tradične sprevádzaná pečením koláčov a zákuskov pre šibačov. Na obed sa podávala kyslá polievka  z vývaru údeného mäsa zahustená vajcom. Večerala sa taktiež táto istá polievka alebo kapustnica s hríbmi. Po polievke sa podávali makové alebo bryndzové opekance.
  • Veľkonočná nedeľa bola v znamení rodinnej celistvosti, kedy sa konzumovali požehnané jedlá.
  • Veľkonočný pondelok bol sprevádzaný okrem tradičnej oblievačky a šibačky i ,,tuhým" domácim občerstvením a bujarou zábavou.
Inšpirujte sa niekoľkými tipmi ako osviežiť a oživiť vaše Veľkonočné pohostenie pre šibačov. Veľkonočné želatínové vajíčka Vzhľadom i chuťou vynikajúce Želatínové vajíčka. Na ich prípravu použijete uhorkovú šťavu zo sladkokyslých uhoriek. Okrem toho, že sú peknou ozdobou na stole, tak aj skvele chutia. Uhorková šťava urobí svoje. FotoRecept nájdete tu: Veľkonočné želatínové vajíčka     Video na prípravu Veľkonočných medovníčkov Medovníčky sú súčasťou nielen Vianoc ale taktiež i Veľkej noci. Ich vôňa a chuť dodajú sviatkom  tú správnu atmosféru. Inšpirujte sa anaučte sa zdobiť Veľkonočné medovníky s nami. Videonávod nájdete tu: Videonávod na zdobenie Veľkonočných medovníčkov   Paprikové vajcia

Skvelý tip ako prizdobiť studenú misu. Sú veľmi jednoduché na prípravu. Vajcia uvarené natvrdo, natreté hrubšou vrstvou nátierky a obalené v nadrobno posekaných farebných paprikách sú zárukou spestrenia vášho taniera.

Recept nájdete tu: Paprikové vajcia

Linecké koláčiky s pudingom

Ani na Veľkonočnom sladkom stole nesmú chýbať linecké koláčiky. Sú vďačným sladkým pečivom, ktoré sa tak rýchlo nepokazí a vychutnávať si ho môžete dlhšie.

Recept nájdete tu: Linecké koláčiky s pudingom

    Veľkonočný mazanec

Tak ako na Vianoce je tradičným raňajkovým pečivom vianočka, tak na Veľkú noc je to Mazanec. Dobre padne ráno s kúskom čerstvého masla v kombinácii s medom, či obľúbenám džemom. K tomu šálka čaju, či kakaa - proste jedna báseň.

Recept nájdete tu: Veľkonočný mazanec

Veľkonočná baba

Keď sa skončí pôst, je zvykom dopriať si pochúťky i takéhoto typu. Veľkonočná baba je vynikajúcim a jednoduhcým jedlom. Avšak je skúškou pre naše žlčníky, preto je potrebné tieto pochutiny konzumovať s rozumom. Veľkonočnú babu môžete podávať ako koláč alebo ako prílohu k zemiakovému šalátu.

Recept nájdete tu: Veľkonočná baba

  Pomarančové veľkonočné koláčiky Lahodné a chutné koláčiky, ktorýchpomarančová chuť vás osvieži.   Recept nájdete tu: Pomarančové veľkonočné koláčiky   Sedliacke fondue

Sedliacke fondue je neuveriteľná dobrota. Keď ho ochutnáte, budete ho jesť do prasknutia. Ideálna pochúťka pre pohostenie veľkonočnej partie šibačov.

Recept nájdete tu: Sedliacke fondue

  Orechovo-čokoládový srnčí chrbát vo veľkonočnom šate Jednoduchý orechovo-čokoládový múčnik odetý do veľkonočného ošatenia. Zaručene by nemal chýbať na vašom Veľkonočnom stole. Recept nájdete tu: Orechovo-čokoládový srnčí chrbát vo veľkonočnom šate   Veľkonočný vajcový syrek Veľkonočný vajcový syrek nazývaný tiež hrudka už od dávnej minulosti tvorí obsah Veľkonočného stola. Keď použijete domáce vajíčka bude mať tento Veľkonočný syrek krásnu farbu a vynikajúcu chuť. Fotorecept nájdete tu: Veľkonočný vajcový syrek     Trojfarebná slaná roláda Táto slaná roláda je chutná, efektívna záležitosť na Veľkonočný stôl. FotoRecept nájdete tu: Trojfarebná slaná roláda
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár