Štvorzrnný chlieb

Zdieľajte recept

Štvorzrnný chlieb

By 5. február 2015

Po dlhej odmlke vám prinášam recept na chutný chlieb. Recept je z mojej novej knihy Chléb, ktorú som dostala ako vianočný darček od krstnej mamy. V knihe je množstvo tradičných aj netradičných chlebíkov. Myslela som si, že už sa o chleboch nemám čo nové naučiť, no mýlila som sa. Každá nová kniha ma posúva vpred. Nebolo to inak ani s touto a tak sa s vami chcem podeliť o tento jednoduchý recept na chlieb, pri príprave ktorého je použití kvások aj droždie zároveň.

 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Vodu na vložku privedieme k varu.
  2. V miske zmiešame vločky so všetkými semienkami, zalejeme vriacou vodou, dobre premiešame, prikryjeme a necháme bobtnať cca 2 hodiny.
  3. Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, pridáme nabobtnané semienka, obe múky, soľ a kvások.
  4. Premiešame vareškou a keď sa nám všetko spojí, vyklopíme na pracovnú dosku a dobre premiesime (cca 5 minút).
  5. Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
  6. Následne opäť premiesime, prikryjeme utierkou a necháme zas 10 minút odpočívať.
  7. Po 10 minútach opäť premiesime, vytvarujeme bochník, preložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
  8. Po hodine keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na dosku (netreba múčiť), vytvarujeme podlhovastý bochník (návod nájdete tu).
  9. Na dosku nasypeme sezamové semienka a bochník v nich vyváľame.
  10. Bochník preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
  11. Rúru si vyhrejeme na 240°C (hrejeme aj s plechom na spodku).
  12. Chlieb na vrchu narežeme, vložíme do dobre vyhriatej rúry, na spodný plech nalejeme pohár studenej vody a rýchlo zavrieme.
  13. Po 20 minútach stiahneme teplotu na 220°C a dopekáme ešte 30 minút alebo kým po poklopaní nepočujeme dutý zvuk.
  14. Necháme vychladnúť na mriežke.

 

Štvorzrnný chlieb_

Milujem jedlo, milujem varenie a milujem svoju rodinu a svojho priateľa, pre ktorého najčastejšie varím. On je mojim kritikom, ale aj inšpiráciou pri varení. Snažím sa variť zdravo, ale rada si pochutnám aj na dobrom pečenom mäsku. Verím, že vás moje recepty inšpirujú a pochutnáte si na nich.


Môj blog: www.spinavakuchyna.blogspot.sk

Kontakt na mňa: jacunska3@centrum.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Jedna odpoveď pre Štvorzrnný chlieb

  1. gaba

    Nikola prosim ide tam aj kvasok aj kvasnice

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>