NajRecept.sk Fotorecept | Bryndzové pirohy
Fotorecept | Bryndzové pirohy
Fotorecept | Bryndzové pirohy
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
S varechou v ruke    ·   17.2.2015

Fotorecept | Bryndzové pirohy

Recept podľa starých materí na Bryndzové pirohy. Pirohy sa varia v každej dedine, v každej rodine trochu inak avšak 1 majú spoločné - chutia veľmi dobre.

Suroviny

Cesto:

1 stredne veľký kus uvarený v šupke
zemiak
400 g
polohrubá múka
200 ml
voda
štipka
soľ

Bryndzová plnka:

3 - 4 stredne veľké kusy
zemiaky
100 g
bryndza
čerstvý
kôpor
slanina
cibuľa
pažítka
kyslá smotana
Postup receptu
Vytlačiť
Cesto na pirohy 
  1. Uvarený zemiak očistíme, pretlačíme a spolu s vodou, múkou a štipkou soli vypracujeme hladké cesto.
  2. Cesto necháme chvíľu odpočívať.
Bryndzová plnka
  1. Zo zemiakov, bryndze a kôpru som spravil kašu - éééj, ale bola dobrá:) Odpočinuté cesto som rozdelil na dve časti a valčekom na cesto som vyváľkal krásny kruh.
  2. Teraz máme dve možnosti - minimálne :) tá prvá je na polovicu cesta dáme kôpky zemiakov s bryndzou a druhou polovicou cesta to prekryjeme.Dobre popritláčame okolo tých kôpok a pokrájame radielkom, takto budem robiť lekvárové. Ja som si vybral druhú možnosť: Z cesta som vykrajoval kolieska, na každé som dal kôpku bryndzovej kaše a okrajom nožíka, môžete použiť aj vidličku, som dobre postláčal okraje, samozrejme manželka pomáhala :)
  3. Medzitým nám už zovrela voda, pirohy som do hrnca vkladal asi po 8-10 kusov, po chvíľke vyplávali na povrch, potom som ich ešte povaril asi 3-4 minútky. Spravil som aj niekľko kusov do mrazničky, ale treba ich zmraziť naukladané na tácke, či tanieri a až potom ich vložiť do sáčka, nech sa pri mrazení nezlepia.
  4. Slaninka je už vyškvarená, cibuľa orestovaná, pirohy uvarené. Tak som ich už len naložil na taniere, prizdobil lyžicou kyslej smotany, čerstvou pažítkou a prípadne aj kúskami bryndze Dobrú chuť :)
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár