NajRecept.sk Sladké jedlá Fotorecept | Bavorské dolky
Fotorecept | Bavorské dolky
Fotorecept | Bavorské dolky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   10.2.2015

Fotorecept | Bavorské dolky

Od Troch kráľov máme tzv. mäsopustné obdobie, keď sa pripravujeme ,teda mali by sme sa, na obdobie pôstu, ktoré začne na popolcovú stredu. Tento rok to bude 18.2. a bude trvať do začiatku Veľkej noci. Vrcholom tohoto obdobia sú fašiangy, karnevaly a pod. Zvykom bolo jesť a pripravovať mastnejšie jedlá, dopriať si tak pred pôstom ( a jarnou očistou) trocha tuku, aby človek lepšie prečkal toto obdobie, ktoré je už aj tak dosť depresívne a pochmúrne. Bežne sa konali zabíjačky, škvarili škvarky, piekli pagáče, šišky. A tak som tento rok skúsila Bavorské dolky, čo je podobné šiškám- v Čechách nazývané koblihy. Recept je jednoduchý, miery sú v hrnčekoch :)

Suroviny
2 hrnčeky
polohrubá múka
1 hrnček
hladká múka
4 PL
krupicový cukor
3/4 kocky (30 g)
droždie
1 hrnček
mlieko
7 PL
olej
2 PL
žĺtok
2 PL
rum
(použila som Dr. Oetker) 1 balíček
vanikový cukor
štipka soli

Krém:

(Philadelfie, ale kľudne môžete použiť aj tvaroh)
krémový syr
práškový cukor
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Do misy si dajte obidve preosiate múky, spravte v nich jamku, do ktorej rozdrobíte droždie.
  2. Posypte ho cukrom a zalejte 1/3 vlažného mlieka.
  3. Nechajte 10min vzísť kvások, a potom pridajte zvyšok ingrediencií a vypracujte cesto. Bude vláčne ale nie tvrdé.
  4. Dajte ho na vál, a vyvaľkajte placku asi 1cm hrubú.
  5. Vykrajujte z nej kolieska pomocou poháru alebo okrúhleho vykrajovátka.Nechajte vykrojené vdolky kysnúť prikryté aspoň pol hodiny.
  6. Medzitým si možete pripraviť krém: Vymiešajte uvedené ingrediencie.
  7. Dajte si ho do sáčku na zdobenie, ak chcete aby bolo zdobenie krajšie. Ale tento krok tiež kľudne vynechajte, a hmotu nanášajte len lyžicou.
Výborná je aj activia. Keď budú vdolky podkysnuté, možete začať piecť, ja som okrem oleja použila bravčovú masť. Najlepšie sú s domácim lekvárom a krémom. Ale zase platí,že  fantázia a chuť sú rozhodujúce aj pri zdobení. Podarilo sa ich napiecť veľa :) Želám krásne mäsopustné vypekanie a smaženie.      
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár