NajRecept.sk Pečivo Focaccia - rustikálny chlieb
Focaccia - rustikálny chlieb
Recept Focaccia - rustikálny chlieb
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   21.2.2015

Focaccia - rustikálny chlieb

Chlieb je základ. Ľudia ho pripravovali ešte pred tým než vynašli trúbu. Piekli ho na ohništi, na veľkom kameni, ako placku, ktorú zasypali popolom. V latinštine sa toto ohnisko nazýva panis focacius - latinsky focus znamená pec alebo ohnisko. Tak vznikol dnešný názov pre kysnutú chlebovú placku - Focacciu. Hlavnou oblasťou pre focacciu je Liguria s hlavným mestom Janovom. Sú oblasti kde sa jej hovorí pizza genovese. V iných oblastiach Talianska narazíte na iné názvy ako - crescentina, schiacciata. Tiež tam bude mať iné príchute, bude vypadať inak, no proste všade si ju prisposobili po svojom. Cesto by malo byť vláčne, kompaktné. Kľudne ho robte pomocou kuchynského robota. Na čom záleží asi najviac je aby ste použili dobrú múku. Ja som si teraz priviezla z Talianska špeciálnu na focacciu a rozdiel poznať. A tiež dobrý olej. Ale hlavne pečte s láskou a výsledok vás prekvapí :) Inak pred tým som piekla z našej obyčajnej hladkej a bolo to dobré tiež. V Taliansku mali múku na každý typ pečenia - koláče, chleby, cestoviny a pod. Nám musí stačiť hladká - polohrubá a hrubá.

Suroviny
cca 500 g
hladká múka
cca 1/2
droždie
podľa potreby
voda
(dobrý olivový) podľa potreby
olej
soľ
(do kvásku)
štipka cukru
Postup receptu
Vytlačiť
 
  1. Keď vám cesto cca po hodine vykysne, preneste ho na plech, ktorý polejete asi 1dcl oleja, prstami cesto rozprestrite po plechu.
  2. Cesto na plechu nechajte ďalšiu pol hod. kysnúť.
  3. Potom do cesta prstami spravte dierky, a polejte ho olejom aspoň 2dcl. Niekde pridajú aj vodu a zase nechajte, už naposledy kysnúť pol hod.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C  cca 15-20 min. Na povrchu by mala zhnednúť a byť chrumkavá.
  5. Potom už stačí len kus syra, olej, zelenina.
Ddobrú chuť :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár