Žurek

Zdieľajte recept

Žurek

By 9. január 2015

V Poľsku je to národné jedlo. Varia ju v každej rodine, majú ju v každej reštaurácii, pripravenú na niekoľko spôsobov s vajcom, s bielou klobásou, alebo so všetkým spolu. Jedol som ju so zemiakmi, ako v tej mojej, ale aj so zemiakovou kašou v strede taniera a polievka okolo nej. A vždy mi naozaj chutila.

Ingrediencie

Postup prípravy

Zvyčajne treba začať zákvasom, lebo musí zrieť zhruba 5 dní. Ja som si ho doniesol z Poľska. Bol vyrobený tradičnou receptúrou, bez konzervantov.

žurek 1

 

  1. Nakrájanú cibuľu som orestoval na bravčovej masti, po chvíľke som k nej pridal asi 3 strúčiky nakrájaného cesnaku.
  2. Dochutil som čerstvo mletým korením, soľou a zalial som hovädzím vývarom.
  3. Pridal som na kocky nakrájané zemiaky a hrsť sušených hríbov.
  4. Zemiaky sa varia, tak som dal variť vajcia na tvrdo a nakrájal som klobásu na kolieska, bielu a trochu aj takej naozajstnej, údenej.
  5. Keď to už všetko bolo uvarené, pridal som klobásu, majorán a po chvíľke  zákvas.žurek 2

     

  6. Nechal som to spolu prevrieť a dochutil som soľou.
  7. Podával som s vajcom uvareným na tvrdo, príjemne dopĺňa chuť jemne kyslej polievky.

Dobrú chuť :)

žurek 3

...rád spoznávam neznáme chute a učím sa nové veci...v kuchyni sa dá aj z bežných surovín pripraviť niečo "nové". Do každého jedla treba dať lásku a fantáziu, to sú dve najdôležitejšie koreniny... dobrú chuť prajem :-) Môj blog: www.svarechou.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

2 odpovedí na Žurek

  1. Vlasta

    Zaujímavý recept, ale ako ten zakvas pripraviť ste nenapísal.. iba z akej múky žitna, rázna,… . dakujem

  2. Vlasta

    Akí pripraviť zakvas????

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>