Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom

Zdieľajte recept

Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom

By 26. január 2015

Celer alias zeler som dlho ani nepovažovala za nejkú hodnotnú zeleninu. Do vývaru som ho pužívala, to áno, potom väčšinou vyhodila. Nikdy ma nenapadlo ho nejak inak ako pod mäso alebo do polievky použiť. Ale jedného dňa som zistila, že je to delikatesa, napr. v Amerike ho pripravujú šéfkuchári ako niečo extra. Je dokonca problém ho kúpiť. Predávajú len hornú časť, zelené stonky alebo semená. A tak som mu dala šancu. Uvarila som z neho polievku, a je to tak - je lahodný a výborný. Dokonca aj deti z neho boli nadšené a dnes sa tešia keď vedia, že budem variť zelerový krém. Väčšinou im k tomu opečiem chleba, alebo spravím mrkvové čipsy. Odporúčam prvý krát podávať bez toho, aby deti vedeli čo ste varili :) Hlavne ak sú háklivé na zeleninku.

Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom1

Inak zeler je veľmi zdravý. Obsahuje všetky možné aj nemožné vitamíny a minerály. Teraz v zime je prirodzeným zdrojom energie. Netreba ho dovážať, je celkom lacný a bežne dostupný. Bol považovaný za afrodiziakum už v starovekom Egypte a tiež  v Ríme. Dezinfikuje tráviaci trakt, obsahuje éterické oleje. No je proste skvelý :)

Nikdy som ingrediencie na tento recept nevážila a varila tzv. od oka. Preto neuvádzam presné miery ale len hrubý odhad na polievku pre cca 5 ľudí. Úplný základ je variť zeler v mlieku, potom už možete experimentovať, napr. pridať inú zleninu, korenie a pod. Ale verte mi, čistý zeler bude stačiť. Budete pravdepodobne nadšení :)

 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Do hrnca dáme variť nakrájaný zeler v mlieku.

    Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom2

  2. Dochutíme soľou a korením, keď je zeler uvarený do mäkka, zmes rozmixujeme.
  3. Vrátime na šporák a dochutíme muškátovým orieškom. Ak je polievka veľmi hustá dolejte mlieko a nechajte ešte prevariť. Na začiatku je lešie dať mlieka menej, zhruba tak aby sa zeler prekryl, nebudete musieť potom vobec zahusťovať.

Na dochutenie je výborný dyňový olej. Ale pre deti to može byť už príliš. Ale upečená mrkva ich može milo prekvapiť svojou lahodnosťou.

Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom4

Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom3

Prajem dobrú chuť!

xoxo tina

PS: napíšte ako vám chutila ak ste ju varili :)

Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom5


Zelerová (cAelerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom

Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom6

Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom7

V súčastnosti žijem v Prahe s manželom, a troma deťmi. Rodina, domácnosť, varenie a pečenie je moja láska a hobby. Rada tvorím, vymýšlam a inštalujem rozne kompozície z jedla a kvetov. Inšpiráciu beriem z prírody ale aj od mnohý inšpiratívnych ľudí, z kníh a života všeobecne ... Dúfam že aj ja vás inšpirujem a nájdete tu, alebo na mojom blogu niečo pozitívne a inšpiratívne.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>