NajRecept.sk Tipy a triky Téma týždňa | Fašiangy
Téma týždňa | Fašiangy
Recept Téma týždňa | Fašiangy
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
najrecept    ·   19.1.2015

Téma týždňa | Fašiangy

Téma týždňa | Fašiangy

Fašiangy je každoročným obdobím od Troch kráľov do popolcovej stredy. Toto fašiangové obdobie je plné výborného jedla, pitia a zábavy. Fašiangy však nie sú len o krásnych plesových róbach, sú tiež o tradíciach a zvykoch.

Tradície a zvyky môžeme ešte vidieť v dedinách, kde sa každoročne konajú pochody masiek. V mestách už tieto pochody zanikli, čo je veľká škoda, pretože pri dnešnom mestskom štýle života by takýto tradičný pochod plný spevu a radosti určite osviežil nejednú mestskú časť.

Fašiangové oslavy sú v každej časti Slovenska rôzne, avšak ich spoločnou črtou je dobrá zábava, tanec, maškarné odevy a v neposlednom rade i jedlo.

Na väčšine územia bývalo zvykom, kedy mládenci preoblečení do rôznych masiek chodili v poslednú fašiangovú nedeľu na obchôdzky po domácnostiach. Ako odmenu dostávali potraviny a peniaze. Po obchôdzkach pripravili hostinu. Po období veselíc a zábavy prichádza na rad 40-dňový pôst. Všetky zábavy sa ukončia symbolickým pochovávaním basy na poslednej fašiangovej zábave. Základný motív tohto zvyku je zákaz zábav počas pôstu.

Typickým fašiangovým jedlom sú šišky, pampúšiky, fánky a rôzne druhy mäsitých jedál ako klobásy, huspenina a ďalšie. Podľa ľudových porekadiel mali jednotlivé jedlá svoje prívlastky - napríklad šišky a vaječné jedlá mali rodine zabezpečiť želanú prosperitu.

Recepty na typické fašiangové špeciality

Tradičné fašiangové fánky

Tradičné fašiangové fánky patria do skupiny veľmi nezdravých avšak chutných jedál. Občas si môžete dopriať i niečo nezdravé, a kedy inokedy ako cez fašiangy.

Recept nájdete tu: Tradičné fašiangové fánky

Šišky s džemom

O vzniku šišiek sa traduje mnoho mýtov a fám. Jedna legenda hovorí o nešťastne zaľúbenej kuchárke, ktorá omylom hodila pripravené cesto namiesto do rúry do oleja a tak vznikli šišky. Šišky sú charakteristickým a klasickým jedlom fašiangov. Pri pravej šiške by ste po zahryznutí mali cítiť lekvár. Lekváru má byť tak akurát. Fašiangové šišky dokáže podľa dobrého receptu pripraviť naozaj každý.

Recept nájdete tu:

Domáca údená klobása

Aké by to boli fašiangy bez domácich a kvalitných údenín. Tento recept obsahuje i niekoľko dôležitých detailov, ktoré robia z obyčajnej klobásy naozaj dobrú klobásu.

Recept nájdete tu: Domáca údená klobása

Pagáče

Pagáče sú chutným jedlom k pivu či vínu. Podľa tohto jednoduchého receptu ich hravo zvládnete aj doma.

Receptu nájdete tu:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár