NajRecept.sk Dezerty Jablková bábovka so smotanovo-citrónovou polevou
Jablková bábovka so smotanovo-citrónovou polevou
Recept Jablková bábovka so smotanovo-citrónovou polevou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Love.muffin    ·   30.12.2014

Jablková bábovka so smotanovo-citrónovou polevou

Chladné a pochmúrne dni ako je ten dnešný, dážď a nepríjemný vietor, ktorý sa Vám dostane pod kožu... chcete sa schúliť doma pod deku, s knižkou, šálka horúceho čaju, či hrnček dobrej kávy, a k tomu domáca bábovka, ktorá vonia po jabĺčkach, škorici a čokoláde.

Suroviny
3/4 hrnčeka
hladká múka
1 hrnček (pomleté)
ovsené vločky
1 ČL (alebo kypriaci prášok)
sóda bikarbóna
1/2 ČL (mletý)
muškátový orech
štipka
soľ
1 ČL (alebo 1/2 ČL mletej škorice)
škoricový cukor
1 ks
vanilkový cukor
1 ks
biely jogurt
100 ml (alebo kokosový)
rastlinný olej
3 ks
vajce
60 g
čokoláda na pečenie
2 - 3 ks (stredne veľké)
jablko

Na polevu:

60 ml
smotana na šľahanie
3 PL
maslo
5 PL (preosiaty)
práškový cukor
3 PL
citrónová šťava
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov. Formu na bábovku vytrieme olejom a vysypeme múkou.
  2. V jednej mise si zmiešame suché suroviny - múku, pomleté vločky, sódu, soľ, muškátový orech, škoricový a vanilínový cukor. Vo väčšej mise vymiešame cukor, jogurt, vajíčka, olej do hladka.
  3. Po troškách k nim primiešavame suché suroviny, pokým zmiznú všetky hrudky, ale zbytočne cesto nepremixujte. Ak sa Vám zdá cesto príliš tuhé, môžete ho zriediť mliekom. Pre lepšiu chuť môžete pridať aj 1 dcl rumu či koňaku.
  4. Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kocky a jemne zapracujeme do cesta. Rovnako aj čokoládu nasekanú na malé kúsky. Hotové cesto vylejeme do formy a pečieme asi 55-75 minút (keď do bábovky zapichnete špáratko a neostane na ňom nalepené cesto, tak je už upečená).
  5. Nechajte bábovku vychladnúť vo forme, potom ju prevráťte na tanier či tácku.
  6. Zatiaľ si pripravíme polevu.
  7. Do menšieho hrnca dáme ohriať smotanu (lepšie na miernom ohni!), pridáme maslo a miešame kým sa neroztopí. Pridáme preosiaty cukor a vymiešame metličkou.
  8. Odstavíme z ohňa a primiešame aj citrónovú šťavu.
  9. Za občasného miešania necháme polevu vychladiť.
  10. Až dostatočne stuhne polejeme ňou bábovku. Ja som ju navyše poliala aj čokoládovým ganášom.

   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár