NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Fotorecept | Lekvárové pirohy
Fotorecept | Lekvárové pirohy
Fotorecept | Lekvárové pirohy
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
S varechou v ruke    ·   10.12.2014

Fotorecept | Lekvárové pirohy

Zemiakové cesto, slivkový lekvár, maslo, strúhanka, alebo mak. Keď do cesta nedáte vajce, budú ako čerstvé aj na druhý deň.

Suroviny
400 g
polohrubá múka
200 ml
voda
1ks (stredne veľký)
zemiak
slivkový
lekvár
mletý
mak
strúhanka
cukor
125 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
    1. Zemiak som uvaril v šupke a nechal vychladnúť, potom som ho očistený najemno nastrúhal do múky, pridal vodu a nechal robota vypracovať cesto, zemiak v ceste je ako lepidlo, úplne stačí jeden stredne veľký a pirohy sa nám budú krásne lepiť. Vypracované cesto som nechal pár minút (10) odpočinúť pod miskou, bude vláčnejšie a lepšie sa nám s ním bude pracovať,   potom som ho rozdelil na dve časti.
    2. Na polovicu vyváľkaného cesta, asi na hrúbku 2mm, som naukladal kôpky lekváru a tou druhou polovicou som ho prekryl.
    3. Od stredu ku krajom som cesto dobre postláčal, aby sa vytláčal vzduch, okraje som pritlačil vidličkou a radielkom som nakrájal pirohy.
    4. Vkladal som ich do vriacej osolenej vody a keď vyplávali, tak som ich povaril ešte asi 5-6 minút, medzitým som na panvici opražil strúhanku, roztopil maslo a namlel mak.
    5. Uvarené pirohy som v mise prelial maslom a dochutil cukrom.
    6. Polovicu som zasypal opraženou strúhankou a druhú pomletým makom.
Dobrú chuť :)

 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár