NajRecept.sk Dezerty Čokoládové ganache
Čokoládové ganache
Recept Čokoládové ganache
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Love.muffin    ·   23.12.2014

Čokoládové ganache

Ganache (ganáš) je taká čokoládová omáčka - poleva, krásne lesklá, glazúrová, ktorá sa robí z akejkoľvek čokolády a smotany minimálne 33%. Používa sa na pokrytie tort a koláčov, ako náplň do nich, alebo sa z nej robia "truffle" čo sú čokoládové guličky obalené kakaom. Podľa toho na aký účel sa bude používať, v závislosti od druhu čokolády a teploty, pri ktorej sa bude požívať, sa mení pomer čokolády a smotany tak, aby sa dosiahla požadovaná konzistencia. Najlepšie ale je, že ganache stále ostane vláčny, nikdy nestvrdne čiže pri krájaní Vám táto poleva nepopuká.

Suroviny
200 g (kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa - nad 60
) %čokoláda
180 ml (aspoň 33
)%smotana na šľahanie
2 PL (cca 28 g)
maslo
na dochutenie
vanilkový extrakt, rum, koňak
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Smotanu zohrejeme v mikrovlnke alebo v hrnci tesne pod bod varu. Odstavíme, určite nevaríme. Pridáme do nej na malé kúsky nalámanú čokoládu, necháme chvíľu stáť 1-2 minúty, nemiešame.
  2. Pridáme zmäknuté maslo a pomaly, opatrne miešame, kým nám vznikne hladká a lesklá hmota. Môžeme ochutiť rumom, koňakom či vanilkou.
  3. Keď chcete tortu potrieť ganachom, tak ju položte na mriežku na pečenie, pod ktorú si dáte aj plech. Poleva bude totiž stekať všade. Ganache veľmi dobre drží, prekryje všetky nerovnosti torty či malé diery. Z uvedeného množstva ho môžete navrstviť až na 1 cm hrúbku.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár