NajRecept.sk Tipy a triky Tekuté zlato| Téma týždňa
Tekuté zlato| Téma týždňa
Recept Tekuté zlato| Téma týždňa
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
zuzana jariabekova    ·   3.11.2014

Tekuté zlato| Téma týždňa

 Tekuté zlato| Téma týždňa

Pravdepodobne ste už všetci podľa názvu prišli na to, že a jedná o med. Ale ako dlho už med ľudia poznajú, na čo všetko ho používali a stále používajú alebo čo všetko med obsahuje sa dozviete v nasledujúcej téme týždňa :-) Pojmom "tekuté zlato" pomenovali ľudia med už v dávnych dobách. Medom sladili už ľudia v dobe kamennej. Starí Egypťania ho používali v stovkách liečivých receptov ale aj pri skrášľujúcich procedúrach. Členovia panovníckych rodov ho konzumovali aby boli zdravší, urastenejší a vynikali intelektom. Med obsahuje kombináciu až 180 rôznych druhov látok, z čoho 80% tvoria sacharidy (hroznový cukor glukóza, ovocný cukor fruktóza, sacharóza), zvyšok voda, enzýmy, aminokyseliny, vitamíny, rôzne minerály a stopové prvky, hormóny, farbivá či vonné látky. [caption id="" align="alignright" width="281"]Zdroj: honeyfanatic.com[/caption] Medy delíme do troch kategórií:
  • kvetové - tieto medy pripravujú včely z nektáru kvetov. Do tejto kategórie patria napríklad medy z ovocných stromov, ktoré sú svetlej farby a ľahko kryštalizujú alebo repkové, agátové, lipové, slnečnicové, lucernové a ďatelinové medy, ktoré sú silne aromatické a vydržia pomerne dlho v tekutom stave. Taktiež sem patria lesné medy z kvetov bylín, kvitnúcich krov a stromov.
  • medovicové - pre tieto medy je typické, že ľahko kryštalizujú, často už v plástoch. Medovicové medy včely vytvárajú z medovice. Medovica je hustá sladká šťava, ktorú najčastejšie vylučujú vošky, červce a méry na konáriky a listy viacerých druhov ihličnatých a listnatých stromov. Medovicové medy  sú červenohnedé, z jedle tmavozelené, z duba zelenohnedé, zo smrekovcov opadavých hnedé.
  • zmiešané - majú vlastnosti oboch predchádzajúcich druhov a zvyčajne sú tmavšej farby.
Ako určiť pravosť včelieho medu: Spoľahlivý a jednoduchý spôsob - na lyžicu naberieme med a pokvapkáme ho liehom. Keď sa rozpustí, je pravý. Ak na dne lyžice ostane len hustá zmiešanina, je med falšovaný. Liečivé účinky: Med, najmä na to určený medicínsky med, daný na ranu pôsobí ako peroxid vodíka a urýchľuje scelenie rany produkciou bielych krviniek, taktiež redukuje jazvy, celkovo má med schopnosť obnovovať ľudské tkanivá. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu množením populácie probiotických baktérií v črevách. Vďaka antioxidantom obsiahnutých v mede pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. Pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva. Pri prekyslení žalúdka znižuje kyselinu na polovicu. Vzhľadom na zloženie cukrov je možné použitie aj pri diabetes mellitus. Med podporuje krvotvorbu. Medovicové medy pomáhajú pri vysokom krvnom tlaku. Med pôsobí liečivo pri angíne pectoris a ďalších srdcových ťažkostiach. Med je tradičný prostriedok proti chrípke a nachladnutiu, v spojení s citrónom jeho látky pôsobia ešte lepšie. Užívaný na večer (jedna lyžička) pomáha proti nespavosti, nepokojnému spánku, nervozite a podráždenosti. Pre deti a pre ľudí po ťažkých operáciách sú vhodné kvetové medy. Med nie je pre všetkých Medu by sa mali vyhýbať najmä ľudia s alergiou – pokiaľ si nie ste istý, či ste alergický na nejaký peľ (kvety), tak radšej med nekonzumujte. Taktiež nie je vhodný pre malé deti a dojčatá, pretože imunitný systém ešte nie je dokonale podporený a vytvorený. Dávkovanie Bežná denná dávka medu pre dospelého človeka je 3 až 4 čajové lyžičky. Pre deti je doporučená dávka tohto elixíru života od 1 mocca lyžičky až po 2 lyžičky v závislosti od veku dieťaťa.   Zdroj foto: google
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár