NajRecept.sk Dezerty Apple pie s karamelom a orechami
Apple pie s karamelom a orechami
Recept Apple pie s karamelom a orechami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Love.muffin    ·   25.10.2014

Apple pie s karamelom a orechami

Sladká vôňa jabĺčok je pre mňa ako vôňa jesene, moje najobľúbenejšie obdobie v roku. Takýto jablkový koláč alebo "Apple pie" sa považuje za jednu z mnoho kultúrnych ikon USA, ako symbol ich národnej hrdosti. Hovorím si - maslové cesto, jablká, orechy či škorica? Veď to všetko je aj naše! Do môjho koláča som okrem našich slovenských jabĺčok pridala aj vrstvu karamelu a vlašských orechov.

Suroviny
280 g
hladká múka
175 g (studené)
maslo
3 PL (studenej)
voda
štipka
soľ
1 ks
vajce
2 PL
cukor práškový
5 ks
jablko
300 g (skaramelizované)
salko
4 - 5 hrstí (najmeno nasekaných)
vlašské orechy
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vo väčšej miske si zmiešame múku so soľou, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukou vypracujeme mrveničku. Pridáme aj vodu a vajce a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na pol hodinu do chladničky.
  2. Zatiaľ si ošúpeme a najemno nakrájame jablká (odporúčam použiť nejaký kuchynský sekací robot alebo "chopper" aby boli nasekané naozaj najemno).
  3. Jablká nestrúhajte, lebo pustia veľa šťavy a tá rozmočí cesto. Aby jablká rýchlo nezhnedli je dobré ich pokvapkať citrónovou šťavou kým ich budeme plniť do koláča.
  4. Cesto si rozdelíme na dve polky. Na pomúčenej doske si rozvaľkáme jednu polku na okrúhly plát a vystelieme ním dno a okraje formy (veľká forma na torte, netreba vymastiť lebo cesto obsahuje dosť masla).
  5. Cesto potrieme skaramelizovaným salkom a posypeme orechmi. Navrstvíme jablká a opatrne ich uhladíme.
  6. Druhú polku cesta tiež vyvaľkáme a prikryjeme ňou celý koláč. Prevažujúce okraje cesta spojíme aby nám počas pečenia nevytekala šťava a nerozmočila koláč.
  7. Do vrchného cesta urobíme špáratkom niekoľko dierok aby malo kadiaľ unikať teplo.
  8. Koláč pečieme cca 40 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov. Krájame ho až keď je úplne vychladený.
PS: Ak máte radi sladší koláč, môžete ho pred podávaním ešte posypať práškovým cukrom, prípadne škoricovým. Z druhej polky cesta si môžete kúsok odložiť a vykrojiť ozdoby (listy, kvietky, srdiečka...), ktoré vodou prilepíte na vrch (ešte pred pečením za surova).

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár