NajRecept.sk Tipy a triky Téma týždňa | Neznáme vitamíny
Téma týždňa | Neznáme vitamíny
Recept Téma týždňa | Neznáme vitamíny
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
barborka    ·   21.9.2014

Téma týždňa | Neznáme vitamíny

Téma týždňa | Neznáme vitamíny

Keď sa povie slovo ,,vitamín“ okamžite nám napadne ovocie a zelenina. Pomaranče, banány, či mrkva alebo brokolica, ich obsah vitamínov už poznáme, ale čo také litchi (liči), papája či karambola? Viete niečo o nich? Táto téma týždňa patrí práve týmto skrytým vitamínom. Čoraz častejšie sa na pultoch predajní objavujú rôzne druhy ovocia, ktoré nepoznáme. Tropické ovocie už nie je súčasťou len špecializovaných obchodov. Dostávajú sa k nám v supermarketoch, no často krát po nich nesiahame, pretože nevieme čo to vlastne za ovocie je. V skutočnosti niektoré z nich, majú väčšie množstvo vitamínov ako naše obľúbené pomaranče.

Liči

Patrí už medzi známejšie ovocie. Vo veľkosti jahody, so zaujímajou štruktúrou a šťavnatou dužinou. Liči pochádza z Číny, kde sa pestuje už niekoľko tisíc rokov. Liči rastie na stromoch v trsoch čo pripomína maliny. Tieto chutné plody pred konzumáciou treba zbaviť šupky aby ste sa dostali k chutnej šťavnatej dužine, avšak dávajte si pozor. Toto malé ovocie obsahuje tvrdé semeno. Liči sa konzumuje čerstvé ale nájdete ho aj v podobe kompótu. Obsahuje viac vitamínu C ako citrusové plody. Tiež obsahuje vitamín B, draslík a meď. Nenájdete v ňom žiaden sodík a ani tuk.

Papája

Chutné sladké ovocie hruškovitého či oválneho tvaru. Pri jeho kúpe dbajte nato, aby pri výbere bol plod pružný, ale  nie mäkký. To je znak zrelej papáje. Ovocie sa dá ľahko rozpoliť a lyžicou vybrať semená . Tie sa nekonzumujú, pretože majú nepríjemnú pálivú chuť. Papája je vynikajúca samotná ale tiež ako ingrediencia v rôznych šalátoch. Dužina papáje obsahuje veľa zdraviu prospešných látok vhodných pre naše trávenie, ďalej  provitamín A , ktorý ostrí zrak, vitamín B5 a vitamín C.  

Karambola

Žltý plod, ktorý po priečnom prerezaní má tvar krásnej hviezdice. Tieto ploty, ktoré vyzerajú skoro ako voskové sú veľmi šťavnaté so sladko-kyslou chuťou. Miestami môžete zacítiť aj chuť banánu. Vo vnútri sa nachádzajú semená, ktoré nie sú jedlé. Karambolu nemusíte šúpať. Je bohatá na vitamín C, B1 a B2. Zároveň dodáva telu potrebné množstvo vápnika, horčíka i železa.    

Hurmi Kaki

Náramne sa podobá na rajčiny, no nič iné s nimi nemá spoločné. Toto ovocie pochádza z Číny. Zrelé plody majú sladkú chuť, ktorá pripomína chuť jabĺk, marhúľ či melóna. Konzumovať sa môžu len dokonale zrelé plody, ktoré spoznáte podľa toho, že sú na ohmat mäkké. Hurmi Kaki je taká vitamínová bomba, ktorá obsahuje látky ako bielkoviny, sacharidy, vlákninu ďalej železo, draslík, sodík, ale tiež fosfor, betakarotén a vitamíny A, B a C.  

Pitahaya

Špeciálne ovocie, ktoré rastie na kaktusoch pochádza z Mexika a USA. Vyzerajú ako drobné ananásy a aj ich konzumácia je podobná. Pevná šupka pod sebou skrýva skoro priehľadnú dužinu, v ktorej sa vynímajú drobné čierne semienka. Chuť tohto ovocia je veľmi sladká a šťavnatá no paradoxne obsahuje veľmi málo cukru. Plody pitaháye sú buď žlté alebo ružové. Konzumuje sa iba dužina. Pri výbere siahajte po tých kusoch, ktoré nie sú fľakaté a majú zelené špičky šupín. Pitahaya obsahuje bielkoviny, tuky, vlákninu, ďalej minerály ako fosfór, železo, vápnik a vitamíny B2, B3 a C. Vďaka obsahu týchto vitamínov pôsobí ako antidepresívum a posilňuje pamäť a myseľ.  

Marakuja

Jej vzhľad nie je moc príťažlivý ale tá chuť to vynahradzuje. Tento zvráskavený plod fialovej farby je plný semien obalených žltkastou dužinou. Po rozkrojení stačí vziať lyžičku a pustiť sa do obsahu. Aróma tohto ovocia je veľmi silná a chuť je rovnako sladko-kyslá a veľmi príjemná. Marakuja sa vynikajúco hodí na prípravu rôznych nápojov. Obsahuje množstvo vitamínu C a A. Je vhodná pri boji proti zápalovým a vírusovým ochoreniam. Vitamín A napomáha zraku, zdravej sliznice a koži.   Takže ak nabudúce zazriete v obchode niektoré z týchto sladkých ovocí, určite ho vyskúšajte. Nie len, že si doprajete chýbajúce vitamíny, tiež si obohatíte misu s ovocím o nové chutné plody.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár