Paradajková kapusta s fašírkami z muffinovej formy

Zdieľajte recept

Paradajková kapusta s fašírkami z muffinovej formy

By 29. september 2014

Tento recept som pridala hlavne kvôli deťom - nech majú stále po ruke recept na starú dobrú klasiku slovenskej kuchyne. Ako dieťa som nikdy nemala rada fašírky a ani dnes tomu nie inak, k paradajkovej kapuste však musia byť.

Kapustu milujem v každej podobe, teda okrem Koložvárskej kapusty. Toto je asi jediné jedlo, ktoré ja veľmi nemusím. A ešte špagety ale o tom už asi v inom príspevku.

Za zmienku stojí príprava fašíriek, ktoré pečiem v muffinovej forme. Fašírky tak nie sú nasiaknuté olejom a sú menej mastné. Snažím sa nahovárať si, že takto ,,nasucho" sú aspoň v trochu zdravšej verzií :)

Rozpis je na 12 kusov a  6 porcií.

Ingrediencie

Postup prípravy

Fašírky:

  1. Mäso umyjeme, osúčime a pomelieme.
  2. Sucháre namočíme do studenej vody.
  3. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a na malom množstve oleja orestujeme dosklovita.
  4. Odstavíme bokom a necháme vychladnúť.
  5. Cibuľa podusená na oleji dodá fašírkam lepšiu chuť ako keď ju dáme do fašíriek surovú.
  6. K mletému mäsu pridáme vyžmýkané sucháre, vajcia opraženú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ a mleté čierne korenie.
  7. Veľmi dobre vymiešame a z masy tvarujeme guľky rovnakej veľkosti tak, aby nám vyšlo 12 kúskov.
  8. Obalíme v strúhanke (nemusi sa) a vrch jemne potrieme olejom.
  9. Muffinovu formu iba jemne vytrieme metličkou namočenou v oleji a uložíme do nej fašírky.
  10. Pečieme vo vyhriatej rure pri 180 °C do zlatista.

Paradajková kapusta:

  1. Kapustu nakrájame na kocky.
  2. Vložíme do hrnca, pridáme paradajkový pretlak, kmín, soľ, korenie a zalejeme nie veľkým množstvom vody (dáme iba toľko vody, aby bola kapusta zakrytá) a uvaríme kapustu do mäkka.
  3. Keď je kapusta mäkká, pripravíme zápražku - nalejeme do paradajkovej kapusty a necháme ešte prevrieť.
  4. Ak je kapusta veľmi hustá, rozriedime vodou.
  5. Dochutíme podľa potreby soľou, korením a cukrom. Niekto nedáva cukor ale ja mám rada paradajkové veci s trochou cukru. Na uvedené množstvo pridáme asi 3/4 PL cukru.

Zápražka:

  1. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kocky.
  2. Orestujeme ju na malom množstve oleja.
  3. Keď je sklovitá, pridáme múku a chvíľu spolu popražíme. Mieľame, aby neprihorela múka.
  4. Keď je múka jemne ružová, podlejeme malým množstvom vody a pridáme k uvarenej kapuste. Krátko spolu prevaríme.
  5. V prípade potreby ešte dochutíme a odstavíme z ohňa.

Paradajková kapusta s fasirkami z muffinovej formy 4

Paradajková kapusta s fasirkami z muffinovej formy 1

Paradajková kapusta s fasirkami z muffinovej formy 3

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>