NajRecept.sk Sladké jedlá Palacinky s džemom
Palacinky s džemom
Recept Palacinky s džemom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   9.9.2014

Palacinky s džemom

Palacinky zbožňujem už od svojho útleho detstva. Pamätám si keď som ich ešte potajme brala čerstvo upečené, horúce a vychutnávala si ich len tak samé bez džemu či tvarohu. S ich vôňou a chuťou sa vždy vrátim do čias bezstarostného detstva. Pridajte sa aj vy a vráťte sa s nimi o niekoľko rokov späť. Nemyslite na nič, len si vychutnávajte tú sladkú vôňu a chuť. Pamätám si ako som ich piekla po prvý krát, všetky do jednej sa mi potrhali, niektorým sa podarilo pripiecť a nakoniec zničiť panvicu. Tak som sa na ne tešila, že mi ich nakoniec musela upiecť moja babka, ktorá keď uvidela ten výbuch v kuchyni sa len pousmiala nad mojou nešikovnosťou. Pozorne som ju sledovala a tak som sa naučila niekoľko dôležitých grífov pri ich príprave. Je naozaj dôležité mať dobrú panvicu, ktorú aj tak treba vždy potrieť trochou oleja, aby sa vám ľahko obracali a rovnomerne opiekli. Palacinky nie sú len tak hocaké sladké jedlo, sú dezertom či sladkým jedlom, ktorým nepokazíte nič a môžete ich pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Ako túto sladkú pochúťku pripravujete vy?

Suroviny
500 ml
mlieko
3 ks
vajce
200 g
hladká múka
štipka
sóda bikarbóna
1 balenie
vanilkový cukor
štipka
soľ
na potieranie panvice
olej

Plnka:

podľa chuti - ja som použila domáci slivkový
džem
na ozdobenie
šľahačka
Postup receptu
Vytlačiť
Mlieko som s vajíčkami vymiešala ponorným mixérom. Pridala som postupne múku zmiešanú so soľou a sódou bikarbónou a vymiešala som to celé ponorným mixérom do redšieho cesta.
Na rozohriatej panvici som vždy na troške oleja piekla palacinku do zlatohneda.
  1.  Ako prvé zmiešame metličkou mlieko s vajíčkami.
  2. Múku preosieme, pridáme k nej sódu bikarbónu spolu so soľou a dobre túto zmes premiešame.
  3. K mlieku postupne primiešavame múkovú zmes. Vznikne nám tekuté cesto, ktoré však na vzduchu pomaly hustne preto si odložte trochu mlieka na mierne zriedenie.
  4. Panvicu rozohrejeme a potrieme troškou oleja. Panvicu potierame pred každou palacinkou zvlášť aby sme predišli pripečeniu cesta a lepšie sa nám otáčali.
  5. Nalejeme žufanku cesta, ktoré krúživými pohybmi rozlejeme po celej ploche panvice a opečieme z jednej strany. Ak ste profíkom, ktorý dokáže palacinky otáčať vo vzduchu môžete ich otočiť takto jednoducho alebo si pomôcť obracačkou a opiecť palacinku aj z druhej strany do zlata.
  6. Upečenú palacinku odložíme, potrieme vrstvou džemu a preložíme podľa vkusu na trojuholník, prípadne zrolujeme. Ozdobíme šľahačkou a podávame.
 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár