NajRecept.sk Tipy a triky Téma týždňa | Zaváranie a džemovanie
Téma týždňa | Zaváranie a džemovanie
Recept Téma týždňa | Zaváranie a džemovanie
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
barborka    ·   18.8.2014

Téma týždňa | Zaváranie a džemovanie

Zaváranie a džemovanie

Tento týždeň sa v našej Téme týždňa dozviete, čo to vlastne je džemovať a čo dosiahneme zaváraním? Dočítate sa tiež o rozdieloch medzi džemom, lekvárom a inými sladkými pochutinami. Na záver tiež obohatíte svoju kuchársku knihu o niekoľko overených receptov na džemy ale tiež recepty, kde môžete džem použiť.

Ten, kto vymyslel  zaváranie a džemovanie, bol skutočný génius. Týmito dvoma spôsobmi konzervovania dokážeme uchovať kúsok leta, letného ovocia či zeleniny a zároveň vitamínov, ktoré v zime tak potrebujeme. Vďaka týmto spôsobom uchovania čerešní, jabĺk, ríbezlí a jahôd nemusia byť hlavnou doménou leta, ale môžete sa z nich tešiť celoročne.

Poznáte ten pocit, keď stromy či kríky zarodia svoje

plody a my len čakáme, kedy príde správna chvíľa na ich zber? Potom prichádza otázka ,,čo s tým?“ alebo ,,ako ich uchovať na dlhšiu dobu?“ Jednou z možností je zakonzervovanie. Pri konzervovaní či zaváraní si ovocie alebo zelenina uchová vitamíny a čerstvosť po celý rok. Avšak je veľmi dôležité aby plody boli zdravé, čerstvé a pred samotným zaváraním dôkladne umyté a očistené. Aj v prípade, že ide o drobné plody ako čučoriedky, vždy je nutné ich skontrolovať. Inak by sa zaváranina mohla pokaziť (splesnivieť).

Najčastejšie sa zavárajú jablká, hrušky, marhule, broskyne, jahody, čerešne, čučoriedky, uhorky, karfiol, kukurica, hrach, fazuľa a iné. Pri zaváraní sa však medze naozaj nekladú. Od ovocia cez zeleninu až po strukoviny. Zavárať môžete čokoľvek. Dokonca aj hríby, ktoré sa vynikajúco hodia k jadernici (jelitku, hurke).

Dlhé zaváranie ovocia a veľké množstvo pohárov môžete vymeniť za prípravu džemu, lekváru či marmelády. Je to jednou z možností ako si uchovať ovocie, avšak v inej konzistencii. Sladká lahôdka, ktorá sa hodí do koláčov, palaciniek ale tiež si nimi môžete potrieť chlebík na raňajky.

Aký je rozdiel medzi džemom, lekvárom a marmeládou?

Džem je sladká pochúťka, ktorá sa pripravuje

z rozvareného ovocia zmiešaného s cukrom. Uchováva sa v konzervách a  sklenených pohároch na dlhšie obdobie. Džem by mal obsahovať kúsky ovocia. Práve nimi sa odlišuje od marmelády.

Lekvár sa považuje za sladkú nátierku, pripravenú z vareného ovocia.  Počas prípravy sa z ovocia nechá vypariť voda a s pridaním cukru sa lekvár zakonzervuje. Najčastejšie sa pripravuje zo sliviek, ríbezlí alebo jahôd.

Marmeláda  je zmes šťavy a kôry z citrusového ovocia, ďalej vody a cukru. Marmeláda by mala byť priezračná s jemne horkastou príchuťou. Na marmeládu je vhodné použiť citróny, limetky, grapefruity, mandarínky či pomaranče.

Rôsol je ľahká pochúťka z vody, cukru a ovocia. Považuje sa za chutný dezert podobný pudingu. Na rôsol sa používa ovocie ako jahody, maliny, jablká, višne, marhule či ríbezle.

Chutney alebo Čatní je kašovitá zmes výraznej chuti a tmavej farby, ktorá sa pomerne dlho tepelne upravuje. Pochádza z Indie. Zhotovuje sa zväčša z takého ovocia a zeleniny, ktoré neobsahujú priveľa šťavy. Dopĺňajú sa sušeným ovocím – hrozienkami, sultánkami, orechmi, ktoré zmesi dodajú zaujímavú príchuť. Na dochutenie sa používa aromatické korenie - klinčeky, škorica, kardamón, ďumbier, nové korenie alebo drvená horčica. Každé čatní by sa malo asi mesiac uležať.

Curd (tvaroh) je mliečny výrobok, ktorý získame zrážaním mlieka a syridla alebo akejkoľvek kyslej látky, ako je napríklad citrónový šťava. Pri použití citrónovej šťavy vniká chutný ovocný krém alebo ovocná zrazenina podobná džemu, vhodná ako plnka do koláčov či palaciniek.

Na záver niekoľko receptov na tieto ovocné pochúťky:
Čerešnička na koniec, recepty s lekvárom či džemom:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár