NajRecept.sk Tipy a triky Téma týždňa | Citrón
Téma týždňa | Citrón
Recept Téma týždňa | Citrón
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   9.8.2014

Téma týždňa | Citrón

Téma týždňa | Citrón

Citrón - definuje ho jednoznačná horkastá aróma, výrazná chuť a vôňa. Avšak viete o ňom dostatočne veľa? Tento týždeň prinášame niekoľko zaujímavosti o jeho pôvode, pestovaní a samozrejme niekoľko citrónových receptových inšpirácií.

 

Tento kyslý zázrak pochádza z Ázie. Predpokladá sa, že európania po prvý krát prišli s citrónom do kontaktu v 10. storočí avšak v kuchyni sa ešte v tej dobe vôbec nepoužíval.  Pestovať v rámci obchodných účelov sa začal až 19-stom storočí v Taliansku, Španielsku, Floride a Kalifornii.

Citrón je jedným z bohatých zdrojov vitamínu C, ktorý prispieva k silnejšej imunite, podporuje telo v boji s infekčnými chorobami. Počas nášho života sa v tele nahromadí mnoho toxických látok, čo sa niekedy odrazí i na zovňajšku. Jeho účinky už pri malom množstve pomáhajú pri detoxikácii organizmu a pravidelnej vnútornej hygiene.Súčasnými najväčšími svetovými producentmi sú Taliansko, Španielsko a USA.

V kuchyni je to veľký pomocník pri ochutení čajov či príprave niektorých jedál, napríklad zeleninových šalátov. V súčasnosti patrí citrón medzi trendy v zdravom stravovaní, avšak neprepadnite rôznym niekedy až extrémnym detoxikačným diétám. Citrón je jedným z najlepších spaľovačov tukov a urýchľovačov metabolizmu vôbec, vďaka obsahu kyseliny citrónovej. Nadmerné pitie citrónovej šťavy naraz môže spôsobiť poškodenie zubnej skloviny, preto nezabudnite všetko s mierou :)

Momentálne sa tento žltý kyslý zázrak teší obľube v podobe jednoduchej citrónovej limonády, ktorú môžete dostať takmer v každej kaviarni.

Citrón ako pomocník pre náš organizmus

Faktorov a oblastí, v ktorých citrón pomáha ľudskému organizmu je niekoľko:

    • pomáha zastaviť krvácanie ďasien a ich spevnenie potieraním citrónovej šťavy;
    • pri záderoch a lámavých nechtoch, bielych škvrnách, ktoré sú príznakom nedostatku zinku a vápnika stačí nechty potierať kúskom citrónu;
    • ak vás uštipne včela či iný hmyz,  stačí tieto miesta potierať citrónovou šťavou;
    • ak trpíte žlčovými kameňmi, vďaka éterickým olejom, ktoré citróny obsahujú pomáhajú tieto kamene rozpúšťať  a tiež sú ich účinky antibakteriálne;
    • ak máte záujem zlepšiť trávenie, znížiť hmotnosť, krvný tlak prípadne zlepšiť krvný obeh stačí pravidelne piť zriedenú citrónovú vodu.
Využitie v kuchyni A ako sa dajú citróny využiť v kuchyni? Ponúkame vám niekoľko chutných a odskúšaných receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár