Gaštanová torta s karamelovou šľahačkou

Zdieľajte recept

Gaštanová torta s karamelovou šľahačkou

By 12. august 2014

Ingrediencie

Postup prípravy

Príprava korpusu:

  1. Oddelíme si žĺtka a bielky.
  2. Práškový a vanilkový cukor vymiešame so žĺtkami do penista.
  3. Postupne počas šľahania pridávame striedavo olej a vodu.
  4. Preosiatu múku zmiešame s preosiatym kakaom a práškom do pečiva.
  5. Do žĺtkovej zmesi pridáme múčnu zmes a na záver zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
  6. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
  7. Okraje formy potrieme olejom a vysypeme múkou.
  8. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 170 stupňoch cca. 35-40 minút.
  9. Či je cesto upečené skúšame špajdlou.
  10. Po miernom vychladnutí otvoríme tortovú formu, korpus obrátime aby sme zo spodnej časti stiahli papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Príprava krému:

  1. Mascarpone zmiešame s vanilkovým cukrom.
  2. Pridáme vyšľahanú smotanu na šľahanie a na záver primiešame zmäknuté gaštanové pyré.
  3. Krém dáme zachladiť do chladničky.

Príprava karamelovej šľahačky:

  1. Na miernom ohni upálime 3 PL kryštálového cukru na karamel.
  2. Keď je cukor rozpustený pridáme doň smotanu na šľahanie. Treba si dať veľký pozor, pretože pridanie smotany veľmi prská.
  3. Necháme prejsť varom, ale len krátko, minútku – dve.
  4. Odstavíme a po vychladnutí dáme do chladničky.
  5. Najlepšie cez noc, minimálne však na 5 hodín.
  6. Po vychladnutí pridáme stužovač šľahačky a vyšľaháme dotuha.

Príprava torty:

  1. Vychladnutý korpus rozkrojíme na 3 časti. Vyšli mi 2 hrubšie pláty a jeden tenší, kde som odkrojila iba vrch torty, ktorý sa zvykne trošku vyduť :)
  2. Na spodný plát cesta som naniesla tenkú vrstvu krému, poukladala na kolieska pokrájaný banán a naniesla znova krém už v hrubšej vrstve.
  3. Na krém som položila druhý plát cesta, opäť som naniesla tenkú vrstvu krému a poukladala čučoriedky.
  4. Tie som zakryla vrstvou krému a položila naň posledný plát.
  5. Na vrch som naniesla stuhnutú karamelovú šľahačku.
  6. Vrch torty som posypala rozmrvenými odrezkami z torty, ktoré mi ostali z prekrajovania a zarovnávania plátov cesta :)

Tortu dáme vychladiť a môžeme podávať :)

Gaštanová torta s karamelovou šľahačkou 1

Gaštanová torta s karamelovou šľahačkou

Gaštanová torta s karamelovou šľahačkou 7

 

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>