Fotorecept | Domáci tvrdý syr

Zdieľajte recept

Fotorecept | Domáci tvrdý syr

By 8. august 2014

Keď som už dlhší čas robievala kravskú hrudku uvedomila som si, že je čas postúpiť o ďalší level ... Ponachádzala som si rôzne informácie na internete a skúsila som to ... nie je to nič zložité a výsledkom je výborný syr prez pridávanie E-čok, rastlinného tuku a iných blbostí, ktoré sa do syrov pri priemyselnej výrobe dávajú ... Je teda bio a vydrží v chladničke dosť dlho ... dá sa aj zmraziť ...

Postup prípravy

  1. Prinesieme si mlieko z mliekomatu alebo priamo z družstva, lebo od chovateľa. Môžete ho pasterizovať je to zahriatie mlieka pri vysokej teplote po krátky čas, najmenej 71,7°C počas 15 sekúnd. Pri tomto tepelnom ošetrení mlieka sa docieli zdravotná bezpečnosť mlieka. Ja nepasterizujem.Domáci tvrdý syr 1
  2. Mlieko zahrejem na teplotu 38 - 40 stupňov. Táto teplota závisí od použitého syridla.Domáci tvrdý syr 2
  3. Takto zahriate mlieko zasýrime. Syridlo si objednávam, je ich viac druhov, delia sa podľa toho, čo chcete z mliečka robiť.Domáci tvrdý syr 3
  4. Po zasýtení mlieko dôkladne miešame aspoň 3 minúty, aby sa so sýridlom dokonale premiešalo. A necháme odpočívať 30 - 45 minút.
    Domáci tvrdý syr 4
  5. Zrazenú sýreninu nakrájame dlhým nožom na kocky.Domáci tvrdý syr 5
  6. Potom pohybom ruky a zdola nahor a miernym natriasaním tieto kocky postupne zbavujeme srvátky, po 7-10 minútach je hmota celistvá a klesne na dno hrnca.
    Domáci tvrdý syr 6
  7. Následne syreninu opäť zahrievame na teplotu 40 - 42 stupňov, stále miešame aby sa zrná nespojili do jednej guče a necháme odpočívať pol hodinu.Domáci tvrdý syr 7
  8. Vylejeme do nádoby vystlanej plátienkom, zavesíme a necháme odkvapkať.Domáci tvrdý syr 8
  9. Získali sme kus syra - kravskú hrudku.Domáci tvrdý syr 9
  10. Túto hrudku rozdrobíme do nádoby, v ktorej budeme syr lisovať. Použijeme rôzne sitka, nádoby s dierkami.Domáci tvrdý syr 10
  11. Zmes prikryjeme tanierikom a zaťažíme ... Vytláčeme prebytočnú srvátku ... Zaťažíme 3 - 4 kilami.Domáci tvrdý syr 11 
  12. Po polhodine syr otočíme.Domáci tvrdý syr 12
  13. A zaťažujeme znovu. Kilogramy zvýšime na 5 - 6 kg. Otáčame 2x po polhodine, potom po 2 hodinách ... celkom 12 hodín.Domáci tvrdý syr 13
  14. Po lisovaní máme krásny tuhý biely syr, z ktorého už nekvapká srvátka. Potom syr namočíme do soľného nálevu, ktorý si pripravíme z 1 litra vody a 150 - 200 gramov soli. Syr v náleve necháme cca 6 hodín.Domáci tvrdý syr 14
  15. A syr je skoro hotový. Už bude len zrieť. Uložíme ho na dierkovú podložku a dáme do chladu. Ja skladujem v chladničke.Domáci tvrdý syr 15
  16. Potom sa syr obracia každý deň, aby zrel rovnonerne ... Prvé štyri dni ho treba potierať slaným roztokom, neskôr len podľa potreby. Po 14 dňoch potierame olejom. Syr zrie podľa veľkosi ... od dvoch týždňov, až niekoľko mesiacov.Domáci tvrdý syr 16

Krájame a papkáme ...

Domáci tvrdý syr 17

Domáci tvrdý syr

klaura

Volám sa Laura ... zo všetkého najradšej sa venujem dvom činnostiam, a to vareniu a fotografovaniu ... ani sama neviem, čo mám radšej ... často spájam tieto dve záľuby do jednej ... a potom vznikajú moje fotorecepty ... :) srdečne vás uvítam na mojom blogu www.klaura-dnes.blogspot.sk.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

4 odpovedí na Fotorecept | Domáci tvrdý syr

  1. tetrisss

    Robim doma tiez takto syr, ale nemam tam tie dierky, preco?

    • Mária

      pretože to robí zložito a necháva dlho v chladničke a syr je už nakysnutý a preto má tie diery

  2. jana

    dobry den odkial objednavate syridlo dakujem…

Napísať odpoveď pre klaura Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>