NajRecept.sk Fotorecept | Domáci tvrdý syr
Fotorecept | Domáci tvrdý syr
Fotorecept | Domáci tvrdý syr
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
klaura    ·   8.8.2014

Fotorecept | Domáci tvrdý syr

Keď som už dlhší čas robievala kravskú hrudku uvedomila som si, že je čas postúpiť o ďalší level ... Ponachádzala som si rôzne informácie na internete a skúsila som to ... nie je to nič zložité a výsledkom je výborný syr prez pridávanie E-čok, rastlinného tuku a iných blbostí, ktoré sa do syrov pri priemyselnej výrobe dávajú ... Je teda bio a vydrží v chladničke dosť dlho ... dá sa aj zmraziť ...

Suroviny
10 l
kravské nepasterizované mlieko priamo z
syridlo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Prinesieme si mlieko z mliekomatu alebo priamo z družstva, lebo od chovateľa. Môžete ho pasterizovať je to zahriatie mlieka pri vysokej teplote po krátky čas, najmenej 71,7°C počas 15 sekúnd. Pri tomto tepelnom ošetrení mlieka sa docieli zdravotná bezpečnosť mlieka. Ja nepasterizujem.
  2. Mlieko zahrejem na teplotu 38 - 40 stupňov. Táto teplota závisí od použitého syridla.
  3. Takto zahriate mlieko zasýrime. Syridlo si objednávam, je ich viac druhov, delia sa podľa toho, čo chcete z mliečka robiť.
  4. Po zasýtení mlieko dôkladne miešame aspoň 3 minúty, aby sa so sýridlom dokonale premiešalo. A necháme odpočívať 30 - 45 minút.
  5. Zrazenú sýreninu nakrájame dlhým nožom na kocky.
  6. Potom pohybom ruky a zdola nahor a miernym natriasaním tieto kocky postupne zbavujeme srvátky, po 7-10 minútach je hmota celistvá a klesne na dno hrnca.
  7. Následne syreninu opäť zahrievame na teplotu 40 - 42 stupňov, stále miešame aby sa zrná nespojili do jednej guče a necháme odpočívať pol hodinu.
  8. Vylejeme do nádoby vystlanej plátienkom, zavesíme a necháme odkvapkať.
  9. Získali sme kus syra - kravskú hrudku.
  10. Túto hrudku rozdrobíme do nádoby, v ktorej budeme syr lisovať. Použijeme rôzne sitka, nádoby s dierkami.
  11. Zmes prikryjeme tanierikom a zaťažíme ... Vytláčeme prebytočnú srvátku ... Zaťažíme 3 - 4 kilami. 
  12. Po polhodine syr otočíme.
  13. A zaťažujeme znovu. Kilogramy zvýšime na 5 - 6 kg. Otáčame 2x po polhodine, potom po 2 hodinách ... celkom 12 hodín.
  14. Po lisovaní máme krásny tuhý biely syr, z ktorého už nekvapká srvátka. Potom syr namočíme do soľného nálevu, ktorý si pripravíme z 1 litra vody a 150 - 200 gramov soli. Syr v náleve necháme cca 6 hodín.
  15. A syr je skoro hotový. Už bude len zrieť. Uložíme ho na dierkovú podložku a dáme do chladu. Ja skladujem v chladničke.
  16. Potom sa syr obracia každý deň, aby zrel rovnonerne ... Prvé štyri dni ho treba potierať slaným roztokom, neskôr len podľa potreby. Po 14 dňoch potierame olejom. Syr zrie podľa veľkosi ... od dvoch týždňov, až niekoľko mesiacov.
Krájame a papkáme ...

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár