NajRecept.sk Dezerty Téma týždňa| Recept na správne kysnuté cesto
Téma týždňa| Recept na správne kysnuté cesto
Téma týždňa| Recept na správne kysnuté cesto
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   7.7.2014

Téma týždňa| Recept na správne kysnuté cesto

Téma týždňa| Recept na správne kysnuté cesto

Receptov na kysnuté cesto je neúrekom, no nájsť to správne a hlavne odskúšané je často obtiažne. Každá kuchárka má samozrejme svoje grify ako toto cesto správne pripraviť, koľko presne má cesto kysnúť a nakoniec čas, ktorý potrebuje na upečenie. Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré sme i my odskúšali v kuchyni. Nechajte sa inšpirovať pri ďalšom pečení kysnutých buchiet či iných dobrôt.  

Základné kysnuté cesto

Kysnuté cesto sa pripravuje zásadne z polohrubej múky, i keď niekedy sa môžeme stretnúť s použitím hladkej múky. Všetky suroviny použité na prípravu kysnutého cesta musia mať rovnakú izbovú teplotu. Základom je kvások, pripravený z vlažného mlieka, kryštálového cukru a pri niektorých druhoch i ocot. Cukor je dôležitým najmä pre nakysnutie kvásku.k však pridáte trošku octu, tiež dosiahnete ľahšie nakysnutie. Kysnuté cesto sa môže pripraviť i pridaním srvátky, kyslého mlieka či cmaru. K múke a kvásku pridávame tiež tuk a vajcia, z ktorých môžeme požiť len žĺtky. Samozrejme nesmie chýbať ani štipka soli. A ako zistíte, že je cesto dobre vypracované? Cesto je dobre vypracované vtedy, keď je hladké a lesklé. Takto pripravené ho posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Ak chcete aby vaše cesto bolo ľahšie, zatlačte ho v mise kde kysne 2 - 3 krát po 10 minút vareškou, poobracajte a nechajte opäť kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem máme vyhraté - pripravili sme ho správne a môžeme začať vaľkať.

Kysnuté cesto s kyslým mliekom

Suroviny:
  • 1 kg                    polohrubá múka
  • 400 ml             kyslé mlieko
  • 100-200 ml   sladké mlieko
  • 50 g                    kvasnice
  • 3 PL                    kryštálový cukor
  • 1 KL                    soľ
  • 120 g                  tuk na pečenie
  • 1 ks                     vajce
  Postup:
  1. Kvasnice rozpustíme vo vlažnom mlieku s lyžičkou cukru a lyžicou múky.
  2. Do misy preosieme zvyšok múky a pridáme soľ.
  3. V strede urobíme jamku, do ktorej vyklepneme vajce a pridáme cukor.
  4. S postupným primiešavaním kvásku a kyslého mlieka miesime na cesto.
  5. Pred dokončením miesenia pridáme roztopený valžný tuk a cesto dobre spracujeme.
  6. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 35 - 40 minút.
Takéto cesto môžete použiť na chlieb, rožky, dalamánky alebo pagáčiky :)    

 Kysnuté cesto na záviny

Suroviny: 
  • 1 kg         polohrubá múka
  • 700 ml   mlieko
  • 150 ml    olej
  • 4 PL         cukor kryštálový
  • 1 KL         soľ
  • 42 g         kvasnica
  • 1 PL         ocot
  Postup:  
  1. Mlieko zohrejeme tak, aby malo vlažnú teplotu a prelejeme do veľkej misy.
  2. Do mlieka rozdrobíme kvasnice, prisypeme cukor, prilejeme ocot.
  3. Miešame a postupne pridávame múku a nakoniec olej.
  4. Cesto miesime 20 minút dovtedy, kým ho vypracujeme na hladké a vláčne.
  5. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
  Z takto veľkej dávky pripravíme 4 záviny. Plnku môžete použiť podľa svojho výberu. Inšpirujte sa napríklad týmito : Jablkovo tekvicový závin Makovo višňová štrúdľa  Jablkovo-pudingová štrúdľa

 Kysnuté cesto s majolkou

Toto kysnuté cesto je vhodné použiť na buchty, záviny a tiež slané pečiv0. Je nezvyčajné no prekvapí vás vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou.  Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkké 2 až 3 dni. Suroviny: 
  • 500 g     hladká múka špeciál
  • 80 g        práškový cukor
  • 2 ks         žĺtok
  • 250 g      majolka
  • 1 PL         cukor kryštálový
  • 40 g         kvasnice
  • 250 ml    mlieko
Postup: 
  1.  Žĺtky zmiešame spolu s cukrom a majolkou.
  2. Do mlieka spolu s 1 PL kryštálového cukru rozdrobíme kvasnice a pripravíme kvások.
  3. Pridáme preosiatu múku a pripravený kvások.
  4. Z hmoty vypracujeme vláčne cesto.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár