NajRecept.sk Fotorecept | Praclíky
Fotorecept | Praclíky
Fotorecept | Praclíky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   17.7.2014

Fotorecept | Praclíky

Nuž…pečiem si doma chlieb i rožky, ale od posledného víkendu sú u nás hitom praclíky. Také správne – zvonku chrumkavé, vnútri mäkučké a skrz-naskrz voňavé. V hlave mi stále bežia obrázky odlomených kúskov, naberajúcich gervais alebo cottage, ale tak ďaleko som sa ešte nedostala. Praclíky miznú len tak priam kozmickou rýchlosťou. Ešte že príprava je tak jednouchá, že ju za pomoci mechanizácie zvládne aj dieťa, a stíham ich upiecť aj s dávkou rožkov ešte pred odchodom do práce. Suroviny sú na 16 praclíkov.

Suroviny
270 ml
vlažná voda
30 g (zmäknuté)
maslo
1 KL
soľ
1 PL
cukor
500 g
múka polohrubá
1/2 kocky
droždie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. V už spomínanej mechanizácii jednoducho postupujeme podľa návodu – u môjho robota najprv tekuté zložky, potom tuhé, v niektorých pekárňach to je inak.
  2. Necháme vypracovať pri pomalých otáčkach cca 10 minút.
  3. Pri ručnej príprave si najprv pripravíme kvások z 2 lyžíc vody, lyžice múky a droždia. Až vzíde, tak zamiesime s ostatnými surovinami a trpezlivo hnetieme. Výsledkom je tužšie nelepivé cesto.
  4. Preložíme ho do misy vytrenej olejom, prikryjeme a necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
  5. Preklopíme na vál a vytvarujeme valec, ktorý rozdelíme na 16 častí (jednoduché je ho rozdeliť na polovicu a každú zase na polovicu… a tak ďalej, kým nemáme dostatočný počet dielov).
  6. Z každého ušúľame šnúru, pozdĺžne narežeme žiletkou (prípadne poriadne ostrým nožom), zatočíme okolo vlastnej osi a zlepíme kruh. Pokladieme ich na plech vyložený papierom, postriekame vodou.
  7. Vložíme celé do sáčku alebo igelitovej tašky a necháme vykysnúť.
  8. Medzitým si vyhrejeme rúru na 250°C.
  9. Po vykysnutí opäť postriekame vodou, štedro posypeme makom, sezamom, alebo aj ničím (to pre tých, čo semienka nemusia alebo nemajú radi) a dáme piecť. Samotné pečenie zavisí na tom, akú rúru vlastníme, V mojej stačí vlhkosť, ktorú rozprášim po praclíkoch a plechu. Tesní takmer dokonale, a nič z pary neunikne. Pri pečení v rúre, z ktorej para uniká, dáme pri nahrievaní plech, a pri vložení praclíkov tam chrstneme hrnček vody. Tá sa takmer okamžite odparí a výsledkom budú praclíky s chrumkavou kôrkou, ale mäkkou striedkou.
  Zopár rád na záver: - múku môžete použiť celozrrnú, výsledok bude zdravší a z môjho pohľadu ešte chutnejší. Ale! Múku si meliem sama, preosejem, a čo neprejde sitom, používam na rozkvasenie do chleba. To preosiate je skvelé na rožky a praclíky, sú krehké, nadýchané a voňavé. Nemám to odskúšané s kupovanou celozrnnou múkou, ale pokiaľ bude v termíne doporučenej spotreby, tak by nemal byť veľký rozdiel, aj keď celozrnná múka rýchlo zvetráva a kazí sa. - z rovnakého cesta sú aj výborné rožky, vtedy cesto delíme na 12 častí, každý kúsok vyvaľkám a zrolujem, ďalší postup je rovnaký ako pri praclíkoch. - Ak chcete chuť ešte viac vytuniť, tretinu múky, vody a droždia premieste deň-dva dopredu a v sáčku nechajte v chladničke. Výsledok premieste so zbytkom surovín – ďalší postup je rovnaký, ako v základnom precepte. V chlade prebehne fermentácia, ktorá vo výsledku má za následok uvoľnenie cukru z molekúl škrobu – je to zjednodušená formulácia. Striedka má potom prenikavešiu a plnšiu chuť, a kôrka sa ochotnejšie sfarbí do červena. Doporučujem všetkými desiatimi!  

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár