Fotorecept: Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Zdieľajte recept

Fotorecept: Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

By 1. jún 2014

Milí priatelia, tak toto je najlepší kysnutý koláč na plechu aký som kedy jedla a piekla. Tento recept som pred časom objavila na MMB u u Aďky. Z kysnutého cesta je toto pre mňa jeden z top koláčov. K najlepším kysnutým cestám jednoznačne patria aj Klausove rožky a Kapustové pagáčiky - absolútne fantastické ***. Koláčik si môžete upiecť s akýmkoľvek ovocím. Ovocie môže byť čerstvé, kompótované, mrazené. Mne najviac chutí kombinácia marhúľ s čiernymi ríbezľami. Jednoducho sa mi žiada k sladkým marhuliam niečo kyselkavejšej chuti. Cesto je krásne nadýchané a mäkké aj na druhý deň. Prípravu tohoto koláča zvládnu aj začínajúce gazdinky. Doporučujem vyskúšať.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Najprv si urobíme kvások. Do 150 ml mlieka pridáme 1 ČL cukru.
  2. Zohrejeme (nesmie byť horúce) a pomrvíme doň droždie. Zamiešame, jemne poprášime múkou a prikryjeme pokrievkou ( malým tanierikom) a na teplom mieste necháme nakysnúť.
    kysnutý koláč 1
  3. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ. nakysnuté droždie a zvyšné mlieko. Krátko prešľaháme mixérom. Nešľaháme dlho, len kým sa všetky suroviny spoja.
    kysnutý koláč 2
  4. Cesto je veľmi riedke. Vylejeme ho na maslom vymazaný plech. Rozotrieme ho po celom plechu a urovnáme.
  5. Na cesto uložíme dobre odkvapkané ovocie.

    kysnutý koláč 3


    kysnutý koláč 4

    Posýpka:

  6. Múku zmiešame s kryštálovým cukrom. Pridáme na plátky  narezané maslo.
  7. Prstami spracúvame suroviny, kým sa nespoja a dostaneme zmes s hrubšou hrčkavou štruktúrou.
  8. Cesto posypeme posýpkou a necháme kysnúť 1 hodinu.

    kysnutý koláč 5

  9. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov C asi 20 -25 minút. Ihneď po vybratí z rúry posypeme škoricovým cukrom.

kysnutý koláč

 

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

7 odpovedí na Fotorecept: Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

  1. Viera

    Kam sa má dať ten olej? Autor by si mohol dať námahu napísať recept korektne. A ako je to s tým mliekom? 350 ml do cesta + 150 ml na kvások? Alebo spolu 350?

    • adkas

      Vierka suroviny su krasne rozpisane, kde co k comu patri. Ano vypadol tam ten olej , ale je logicke, ze ide do cesta, ked je pisany v surovinach pri ceste.:) Do cesta 350 ml mlieka a na kvasok 150 ml. Uz jasnejsie to hadam ani nemoze byt napisane. Kolacik je vyborny, doporucujem vyskusat :) Pekny den prajem

      • dada

        Včera som robila podľa tvojho receptu kysnuty kolac s ríbezľami ….čo povedať bol suppeeer…dnes som ho musela spraviť zas….

    • maria

      bože,vy neviete základnú veci…piekla sfe už vôbec niekedy….otázky ako malú dieťa…

  2. Martin

    Mila Adkas, jasne je to mozno Tebe pretoze to pravidelne robis. Ani z Tvojho dodatocneho prispevku nie je uplne jasne kolko mlieka vlastne ide do cesta pretoze do cesta ide aj kvasok a ak teda ide do cesta 350 ml mlieka tak podla Tvojho popisu je v tych 350 ml aj 150 ml mlieka v kvasku. Nabuduce by bolo fajn to popisat jasnejsie a dat si viacej zalezat aby sme my co to skusame nelikvidovali suroviny.

  3. Sajmon

    Recept vyskušaný a bol vynikajúci :-)…všetci spokojný..Nikdy predtým sa kysnutý koláč nezjedol tak rýchlo. Recept je super napísaný bez nejasností. Všetko vysvetlené do poslednej bodky. Radosť piecť. Ďakujem!!!Chválim

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>