Fotogaléria| Pozrite si ako rastú niektoré z vašich obľúbených druhov ovocia, zeleniny a korenia

Zdieľajte recept

Fotogaléria| Pozrite si ako rastú niektoré z vašich obľúbených druhov ovocia, zeleniny a korenia

Každý má svoje obľúbené druhy ovocia, zeleniny či korenia no väčšina z nás netuší, odkiaľ pochádzajú či ako sa pestujú. Prinášame vám zoznam 22 druhov ovocia, zeleniny a korenia, ktoré vám ukážu ich pôvod a tiež ako sa pestujú.

Iste ste už o niektorých druhoch počuli avšak tušili ste, že kivi sa pestuje z kvetov stromov?  Ďalšou zaujímavosťou je i to, koľko ďalších častí z ovocia alebo korenia by sa taktiež dalo použiť v kuchyni pri príprave jedál. Škoricová kôra, arašidové korienky, puky kapary, sezamové semienka i banány pochádzajú len z jednej časti svojich pôvodných rastlín a ostatné by sa dali použiť pri varení či pečení.
Aj napriek tomu je však mnoho z týchto rastlín jednou jedlou časťou, ktorú môžeme konzumovať. Napríklad druhy banánov, ktoré môžeme dostať v predajniach zeleniny a ovocia sú len hŕstkou zo všetkých pestovaných druhov, pretože väčšina obsahuje tvrdé semienka nestráviteľné pre ľudský organizmus.

Je dôležité vedieť odkiaľ jedlo, ktoré jeme pochádza, pretože nám to umožňuje rozhodnúť sa čo zaradíme do nášho jedálnička. Zistenie, že kivi rastie na strome pravdepodobne nezmení rozhodnutie či ho jesť alebo nie, avšak svoje okolie môžete touto vedomosťou prekvapiť alebo dokonca prinútiť aby sa v dnešnom globalizovanom svete začali zaujímať o to, odkiaľ potraviny pochádzajú, ako sa pestujú a podporiť tým lokálnych pestovateľov.

 

1. Kakao

Fotogaléria Pozrite si ako rastú niektoré z vašich obľúbených druhov ovocia, zeleniny a korenia (12)

Kakao

 

Fotogaléria Pozrite si ako rastú niektoré z vašich obľúbených druhov ovocia, zeleniny a korenia (13)

Kakao

 

2. Arašidy

Arašidy

 

Arašidy

 

3. Škorica

Škorica

Škorica

4. Vanilka

Vanilka

Vanilka

Vanilka

 

5. Ananás

Ananás

Ananás

 

Ananás

Ananás

6. Kivi

Kivi

Kivi

Kivi

Kivi

 

7.  Čierne korenie

Čierne korenie

Čierne korenie

 

8. Mandle

Mandle

Mandle

Mandle

Mandle

9. Avokádo

Avokádo

Avokádo

 

10. Karambola (Čínska hviezdica)

Karambola (Čínska hviezdica)

Karambola (Čínska hviezdica)

 

11. Sezamové semienka

Sezamové semienka

Sezamové semienka

Sezamové semienka

Sezamové semienka

 

12. Káva

Káva

Káva

Káva

Káva

 

13. Mango

Mango

Mango

 

14. Kešu oriešky

Kešu orechy

Kešu orechy

Kešu orechy

Kešu orechy

 

15. Šafrán

Šarfrán

Šarfrán

Šafrán

Šafrán

 

16. Kapary

Kapary

Kapary

Kapary

Kapary

17.  Tomel japonský

Tomel japonský pochádza zo strednej a západnej Číny, kde rastie do nadmorskej výšky až 1200 m.n.m. V súčasnosti sa pestuje takmer vo všetkých subtropických a polotropických oblastiach sveta. Dužina je u nezrelých plodov chrumkavá a často veľmi trpká, no až po dozretí neskoro na jeseň, (po opadaní lístia zo stromu) plody  zmäknú a strácajú trpkosť. Dužina je v zrelosti sladká s mazľavou až marmeládovitou konzistenciou.

 

Persimmon

Persimmon

 

18. Ružičkový kel

Ružičkový kel

Ružičkový kel

 

19. Artičoky

Artičoky

Artičoky

 

20. Čajovník

Čajovník

Čajovník

 

21. Pistácie

Pistácie

Pistácie

 

22. Granátové jablko

Granátové jablko

Granátové jablko

Granátové jablko

Granátové jablko

 

 

Zdroj: BP.com

 

K vareniu a pečeniu ma priviedli moje staré mamy, keď mi počas prázdnin strávených v ich prítomnosti dovolili asistovať v kuchyni a pod ich dohľadom som ako malé dieťa mohla skúšať upiecť jednoduché koláčiky či uvariť jednoduché jedlá. Vôňa kuchyne pri vypekaní či varení je mojim príjemným oddychom, ktorého výsledkom je (takmer) vždy niečo jedlé ;-) Ak máte chuť ma kontanktovať, spravte to adrese katka@najrecept.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>