NajRecept.sk Fotorecept: Bryndzové pirohy
Fotorecept: Bryndzové pirohy
Fotorecept: Bryndzové pirohy
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   6.5.2014

Fotorecept: Bryndzové pirohy

Moje mladšie dieťa na mňa nalieha, aby som pridávala na blog aj obyčajné recepty (rozumej buchty, šúľance, pirohy atď.), na ktoré ja však presne mierky nemám. Robievam ich " od oka". Blog jej slúži ako kuchárska kniha a chcela by to mať všetko pekne-krásne pokope. Koniec-koncov sú to obľúbené jedlá aj z môjho detstva. Doniesli sme si zo Slovenska bryndzu a na Vareche.sk som u Tatranky našla tento recept. Veľmi ma oslovil, keďže Tatranka ma skvelé recepty, takže som mu dôverovala ihneď ako som ho prečítala. A veru urobila som dobre. S cestom sa pracovalo super. Vyvarila som polovicu pirohov a druhú polovicu som odložila do mrazničky. Z dávky sa v pohode najedia 4 osoby. Jediné, čo som si upravila, bolo to, že som znížila množstvo zemiakov a zvýšila množstvo bryndze do plnky, aby bolo viac cítiť bryndzu...

Suroviny
450 g (v šupke uvarené)
zemiaky
500 g
polohrubá múka
1 ks
vajce
200 ml
teplá voda
1,5 KL
soľ
125 g
bryndza
70 g
maslo
100 g
údená slanina
smotana
pažítka alebo kôpor
cibuľka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Najlepšie deň vopred.
  2. Najemno postrúhame.
  3. Z múky, vajca, soli, vody, 2 PL postrúhaných uvarených zemiakov urobíme cesto.
  4. Rozdelíme na dve polovice a necháme postáť cca 10 minút.
  5. Medzitým si pripravíme plnku . Zbytok postrúhaných zemiakov, bryndzu a maslo vymiešame na plnku.
  6. Mierne osolíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a povykrajujeme kolieska, ktoré naplníme plnkou.
  7. Cesto preložíme a pritlačíme kraje vidličkou. Mám aj formičku na pirohy, ale akosi mi to takto lepšie pasuje :)
  8. Pirohy varíme v dostatočnom množstve vody, do ktorej sme pridali 1 PL oleja a trochu soli.
  9. Keď pirohy zovrú, ešte ich krátko povaríme cca 5-7 minút.
  10. Po vybratí z vody ich opláchneme vlažnou vodou.
  11. Slaninu pokrájame na drobné kocky a popražíme.
  12. Polejeme nimi pirohy na tanieri a pridáme kyslú smotanu, prípadne kôpor, pažítku, cibuľku ( popraženú), kto čo má rád.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár