NajRecept.sk Taliansky pórový koláč
Taliansky pórový koláč
Recept Taliansky pórový koláč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   22.3.2014

Taliansky pórový koláč

Recept je z knihy The Italian Cookery Course. Pre tento slaný koláč je špecifické chrumkavé cesto, do ktorého ide biele víno. V pôvodnom recepte je náplň zložená z čiernych olív, hrozienok, póru a jarnej cibuľky. Keďže som bohužiaľ nekúpila jarnú cibuľku a sušené hrozienka nemám rada, tak som si náplň trošku upravila (možno vylepšila :)).

Suroviny

Cesto frolla rustica:

250 g
hladká pšeničná múka
3 PL
olivový olej
100 ml
biele víno
1/2 KL
soľ

Náplň:

1 veľký kus 400 g
pór
60 g
čierne olivy bez kôstky
hrsť (nasekané)
vlašské orechy
2 PL (nastrúhaný)
parmezán
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
50 ml
voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najprv si pripravíme cesto, ktoré musí v chladničke odpočívať aspoň 20 minút. Zmiešame všetky potrebné ingrediencie a vypracujeme hladké cesto (ak je potrebné pridáme víno). Odložíme do chladu.
Kým nám cesto odpočíva pripravíme si náplň:
  1. Na panvicu si dáme olivový olej, pridáme na kolieska nakrájaný pór, osolíme a opepríme ho a restujeme asi 10 minút.
  2. Pridáme vodu a varíme na miernom plameni kým sa všetka voda nevyparí.
  3. Následne pridáme nakrájané olivy a orechy, dobre premiešame a odstavíme.
  4. Do zmesi primiešame parmezán. Ochutnáme a ak je potrebné dosolíme či okoreníme.
  5. Necháme úplne vychladnúť.
  6. 1/3 cesta vyvaľkáme na tenký plát, položíme naň formu hore dnom a orežeme (toto cesto bude slúžiť na zakrytie). Odložíme nabok.
  7. Zvyšok cesta vyvaľkáme tak, aby okraje prečnievali cez formu asi 1 cm.
  8. Formu vymažeme olivovým olejom, vystelieme cestom a dno poprepichujeme vidličkou. Naplníme vychladnutou zmesou a tú prikryjeme cestom, ktoré sme si vyvaľkali na začiatku.
  9. Prečnievajúce okraje cesta ohneme smerom dovnútra a koláč dobre utesníme. Na vrchu spravíme tri zárezy pre unikajúcu paru.
  10. Pečieme pri 180°C cca 30 - 40 minút kým povrch zozlatne.
Podávame s dubovým šalátom a bielou reďkovkou pokvapkané olivovým olejom.  

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár