NajRecept.sk Pečivo Špaldové chlebové bochníčky
Špaldové chlebové bochníčky
Recept Špaldové chlebové bochníčky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   22.3.2014

Špaldové chlebové bochníčky

Ak ste v pečení domáceho pečiva noví a bojíte sa tvarovania alebo ak vás už omrzel klasický tvar chleba či čakáte návštevu a chcete ich originálne pohostiť skúste upiecť tieto malé chlebové bochníčky, ktorých prípravu zvládne aj začiatočník.

Suroviny
300 g
celozrnná špaldová múka
1 KL
soľ
3/4 KL
sušené droždie
1 hrnček
vlažná voda
hrsť
tekvicové semienka
hrsť
ľanové semienka
2 KL
rasca
na vymastenie formičiek
olivový olej
na vysypanie formičiek
pšeničné otruby
Postup receptu
Vytlačiť
  1. V jednej miske si zmiešame múku a soľ.
  2. V druhej (väčšej) zmiešame vodu s droždím a k mokrým ingredienciám pridáme múku so soľou.
  3. Premiešame vareškou a keď sa nám všetko spojí rukou vymiesime cesto. Cesto bude trochu lepivé, ale tak to má byť.
  4. Prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
  5. Po 10 minútach premiesime a opäť prikryjeme a necháme odpočívať ďalších 10 minút. Tento krok zopakujeme ešte dvakrát.
  6. Pri poslednom miesení zapracujeme do cesta semienka. Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.
  7. Po hodine cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 rovnakým častí a dáme do vymazaných a otrubami vysypaných formičiek. Ak nemáte zapekacie misky môžete použiť plech na muffiny.
  8. Prikryjeme a necháme kysnúť ďalších 45 minút. Po vykysnutí na povrchu urobíme zárezy.
  9. Rúru si vyhrejeme (aj s plechom na spodku) na 220 °C, bochníčky vložíme do rúry, na plech nalejeme pohár vody a pečieme ich cca 20 - 30 minút.
  10. Po upečení ich vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár