Jednozrnka

Zdieľajte recept

Jednozrnka bola jednou z prvých pestovaných pšeníc vôbec. Potom sa postupne domestikovali a kultivovali ďalšie a ďalšie rody a dnes už jeme prevažne pšenici siatu (ktorá má opäť veľa odrôd) a tvrdú pšenicu s vysokým obsahom lepku.

Z menej obvyklých starých druhou je u nás ale známa taktiež dvojzrnka, kamut (khorasanská pšenica) alebo špalda–  dokonca sa z nich dá piecť i chleba.

Vyššie menované “staré” odrody majú väčšinou omnoho menší výnos (jednozrnka má napríklad cca štvrtinový až poloviční výnos oproti pšenici siatej) a horší pekárske vlastnosti, takže sme logicky presunuli pozornosť k tým výhodnejším a ľahšie spracovateľným druhom pšenice.

Napriek tomu je zaujímavé, že sa tieto prapšenice udržali prakticky dodnes a vďaka svojej húževnatosti sa pestujú väčšinou ekologicky..
Okrem toho, že sú v priemyselnej výrobe ťažko použiteľné, majú totiž aj svoje prednosti – napríklad jednozrnka má vysoký obsah karotenoidov, čo znamená krásnu žltú farbu chleba, vysoký obsah proteínu (ale lepok z pekárskeho hladiska problematický) a vyšší obsah niektorých stopových prvkov (zinok, horčík, draslík, fosfor).

 

Recept na vynikajúci Raw jednozrnkový chlebíček nájdete tu

Volám sa Natália, väčšina ľudí ma pozná pod menom Natt.

Zatiaľ ešte stále študujem. Som študent umeleckej školy a však vo voľnom čase sa venujem zdraviu, zdravej strave, alternatívnej medicíne a enviromentalistike. Som dievča s hlavou v oblakoch ktoré rado sníva. Snívam o tom ako sa celý svet raz spojí a budeme tvoriť jeden celok nádherných dokonalých stvorení ktoré sa vzájomne akceptujú a pomáhajú si. Ved predsa len, každý z nás je dokonalý, len každý z nás je niekde inde.

Dúfam že po vzhliadnutí tohto blogu sa budete cítiť odhodlaný žiť krajšie. Pretože krásne veci sa začnú diať vo vašom živote vtedy, keď odstúpite od všetkých negatívnych vecí. Tak kašlite na stres a spravte si minútku pre seba. Som tu pre vás. S nekonečnou láskou Natt.


Môj blog: www.humanbrute.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>