NajRecept.sk Prílohy Boloňská omáčka
Boloňská omáčka
Recept Boloňská omáčka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Vysokoskolak v kuchy    ·   17.2.2014

Boloňská omáčka

Pozor! Niekoľko Talianov pri čítaní tohto článku môže utrpieť vážnu ujmu na zdraví! Minimálne si od zúfalstva nad tým, čo budem vydávať za boloňskú omáčku vytrhajú vlasy (a kuchár Emanuele možno dostane aj infarkt). Okej, bolo to takto. Chcela som pripraviť naozaj poctivú pravú Sugo Bolognese, dokonca podľa samotného Manu Ridi, lenže bol to jeden z takých tých spontánnejších nápadov a tak som po ruke nemala všetky potrebné ingrediencie. Teda z pôvodného plánu vzišlo a zase raz som to musela nejak okabátiť. Ale nebojte sa, raz príde aj na tú pravú! Zatiaľ sa uspokojíme s fake verziou. Suroviny sú na 2 - 3 porcie

Suroviny
300 g
bravčové mäso
1 stredne veľká
mrvka
červená cibuľa
1 PL
olivový olej
1 konzerva
olúpané paradajky
oregáno
provensálske korenie
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
vývar
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a nahrubo nastrúhanú mrkvu.
  2. Pridáme mleté mäso a opekáme, kým sa trochu nezatiahne.
  3. Vznikajúcu omáčku podlejeme vývarom/vodou a pridáme paradajkovú zložku (jednu z verzií, ktorú ste si vybrali, alebo hoci aj kombináciu niekoľkých).
  4. Dochutíme oregánom a korením a pod pokrievkou dusíme, kým sa väčšina tekutiny nevyparí a mäso nie je mäkké (zhruba 20 - 30 minút).
  5. Chvíľu pred odstavením nastrúhame trochu muškátového orieška.
Ako určite všetci dobre viete, omáčka sa hodí k akýmkoľvek cestovinám: linguine, špagetám, tagliatelle, fetuccine, lasagniam.. Ale výborná je aj v tortille, či len tak s nejakým listovým šalátom. Moja omáčka je trochu menej červená ako som čakala, ale dávam to za vinu tomu, že kečup mäso nezafarbí natoľko, ako povedzme paradajkový pretlak. Nech je to akokoľvek, chuťovo vás určite nesklame.  
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár