Hovädziu roštenku z mladého býčka zabalíme dôkladne do fólie, tak aby k nej nemal prístup vzduch a dáme ju na 10 dní odpočívať do chladničky. Po vybraní mäso krásne voňa. Keď doňho pichnete palcom, musí zostať jamka. Do mäsa sa nesmie pichať vidličkou ani ničím iným, aby sa prípadné baktérie z povrchu nezaniesli do vnútra mäsa. Umýva sa až po odležaní, nikdy nie pred zabalením do fólie. Z chladničky ho pritom vyberieme 2 hodinky pred tepelnou úpravou, umyjeme ho a rozkrojíme na cca 2,5 cm hrúbku, priečne svalovinou. Ochutíme ho čerstvo mletým korením. Dobre odležané a kvalitné mäso netreba dávať do pácu a preraziť jeho perfektnú chuť.
Špenátové mňam:
Na masle a olivovom oleji orestujeme šalotku, polovicu cesnaku a zázvor, potom pridáme šampiňóny a čerstvo mleté korenie.
Po chvíľke pridáme soľ a keď sa odparí voda zo šampiňónov, tak mrazené lístky špenátu. Potom sladkú smotanu a na záver zvyšok cesnaku a na sucho opečenú zmes semienok a orieškov...
Poďme naspäť k steaku. Na rozpálenú panvicu s olejom dáme mäso a opečieme najskôr z jednej strany, asi 3,5 minúty a potom z druhej rovnaký čas. Dĺžka prípravy závisí od hrúbky, druhu mäsa a od toho, ako chceme mať steak prepečený, môj bol Medium rare (stredne prepečený). Do mäsa sa nesmie pichať vidličkou a otočiť by sa malo len raz.
Opečené steaky vyberieme z panvice a dáme ich odpočinúť do alobalu na cca. 8 minút, aby sa šťava po tepelnom šoku rovnomerne v mäsku rozložila. Pokiaľ odpočíva, vymiešame maslo s bylinkami.
Mäsko je šťavnaté, mäkučké a výborné. Podávame ho so špenátom a suchým červeným vínkom... dobrú chuť :)