NajRecept.sk Cestá Pizza cesto Celozrnné pečivo
Celozrnné pečivo
Recept Celozrnné pečivo
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Just Delicious    ·   29.12.2013

Celozrnné pečivo

Suroviny
175 g
celozrnná ražná múka
150 g
celozrnná špaldová múka
150 g
hladká múka
125 ml
polotučné mlieko
20 g
droždie
1 ks
vajce
40 g
olivový olej
10 g
práškový cukor
10 g
soľ
vlažná, podľa potreby
voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Navážime si múky a spolu so soľou zmiešame vo väčšej nádobe.
  2. Do vlažného mlieka pridáme trochu cukru a droždie.Kvások potom vlejeme do pripravenej múky, pridáme zvyšok cukru, vajce, olej a masu dôkladne vymiesime.
  3. Postupne pridávame vlažnú vodu, aby nám vzniklo vláčne cesto.
  4. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste cca. 45 - 60 min.
  5. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a môžeme tvoriť malé chlebíky, žemličky, rohlíčky, tyčinky, ktoré pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a trošku osolíme.
  6. Žemličky môžeme posypať zmesou semiačok (ľanové, tekvicové, slnečnicové, sezamové). Tyčinky môžeme posypať sezamom, makom, kmínom.
  7. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  8. Z cesta si môžeme upiecť aj pizzu. Ale pozor, cesto je viac chlebovej chuti, tak nie každému sa to môže na pizzu hodiť a chutiť. Ja som robila pizzu Hawai (paradajkový pretlak, šunka, syr, ananás, oregano) a jednu zeleninovú (paradajkový pretlak, šunka, syr, paprika, paradajky, kukurica, oregano).
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár