Tip na nedeľný obed: Morčacie stehno v pare a Čokoládové rezy s tvarohovým krémom

Zdieľajte recept

Polievka: Lososová polievka

Ingrediencie:
Vývar:
* 1 200 – 1 400 g losos
* 1 stredne veľký kus cibuľa
* 4 guličky nové korenie
* 10 guličiek čierne korenie
* 2 KL soľ
* voda

Polievka:
* 20 g maslo
* 2 PL olej
* 200 g mrkva (očistená na tenké kolieska nakrájaná)
* 600 g zemiaky (očistené na kocky nakrájané)
* 2 – 3 stonky zeler
* 10 cm pór
* 250 ml smotana na šľahanie
* kôpor
lososová polievka

Postup prípravy:

  1. Rozmrazeného lososa prekrojíme na 3 časti, aby sa nám pohodlne vošli do hrnca.
  2. Zalejeme vodou tak, aby boli ponorené, pridáme cibuľu nakrojenú do kríža (alebo rozštvrtenú), bobkový list, korenie a soľ a privedieme k varu.
  3. Varíme asi 10 minút a kúsky lososa vyberieme.
  4. Z takto uvarených ide koža a kosti krásne dole a pritom nie sú vysušené, ani sa nerozpadávajú na prvočinitele. Pomáham si príborovým nožom, najskôr zlúpnem kožu a oškrabem všetko, čo nechcem jesť – tmavé mäso, tuk i blanky, potom oddelím jednotlivé časti ružového mäsa od kostí a nalámem na kúsky.
  5. Časťou precedeného vývaru ich zalejeme aby nevyschli a všetok „odpad“ dáme naspäť do hrnca k zbytku vývaru a varíme ešte asi pol hodiny.
  6. Medzitým si pripravíme zeleninu:Nemám rada varený stonkový zeler a pór, tak ich iba rozkrojím na veľké kusy, ktoré vo finále vyberiem. Ak s tým ale problém nemáte, kľudne ich tiež nakrájajte.
  7. V kastróle zohrejeme maslo a olej a za neustáleho miešania opečieme na ňom všetku zeleninu (aj tie veľké kúsky, ktoré nebudeme jesť), zalejeme precedeným vývarom a varíme do mäkka, trvá to asi 20 minút.
  8. Pridáme obsah misky s kúskami lososa, smotanu, a opäť privedieme k varu.
  9. Vypneme, prihodíme nadrobno nasekaný kôpor a ďalej už nevaríme, iba necháme asi 5 minút odstáť. Ak treba dosolíme a môžeme podávať.
  10. Dobrú chuť!

Hlavné jedlo: Morčacie stehno v pare

 

Ingrediencie:

* morčacie stehná vykostené
* pesto z medvedieho cesnaku – medvedí cesnak, olej, citrónová šťava, soľ, orechy, mažiar
* dijonská horčica
* chilli pasta
* tvrdý syr – strúhaný
* čerstvo mleté korenie

Morčacie stehno v pare
Postup receptu:
Morčacie stehno v pare

Zákusok: Čokoládové rezy s tvarohovým krémom

Ingrediencie:

Cesto: 
* 400 g hladká múka
* 1 balenie kypriaci prášok do pečiva
* 3 PL kakao
* 250 g maslo
* 150 g práškový cukor
* 1 ks žĺtok
* 3 PL mlieko
* múka na vysypanie dosky a plechu
* maslo na vymastenie plechu

 

Čokoládové rezy s tvarohovým krémom

Plnka:

* 3 ks žĺtok
* 4 ks bielok
* 150 g práškový cukor
* 1 balenie vanilkový cukor
* 500 g jemný tvaroh
* 90 g maslo
* 1 balenie Zlatý klas

Čokoládová poleva: 
* 150 g čokoláda na varenie
* 20 – 30 g maslo

Postup receptu:
Čokoládové rezy s tvarohovým krémom

K vareniu a pečeniu ma priviedli moje staré mamy, keď mi počas prázdnin strávených v ich prítomnosti dovolili asistovať v kuchyni a pod ich dohľadom som ako malé dieťa mohla skúšať upiecť jednoduché koláčiky či uvariť jednoduché jedlá. Vôňa kuchyne pri vypekaní či varení je mojim príjemným oddychom, ktorého výsledkom je (takmer) vždy niečo jedlé ;-) Ak máte chuť ma kontanktovať, spravte to adrese katka@najrecept.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>