Polievka: Lososová polievka
Ingrediencie:
Vývar:
* 1 200 - 1 400 g losos
* 1 stredne veľký kus cibuľa
* 4 guličky nové korenie
* 10 guličiek čierne korenie
* 2 KL soľ
* voda
Polievka:
* 20 g maslo
* 2 PL olej
* 200 g mrkva (očistená na tenké kolieska nakrájaná)
* 600 g zemiaky (očistené na kocky nakrájané)
* 2 - 3 stonky zeler
* 10 cm pór
* 250 ml smotana na šľahanie
* kôpor
Postup prípravy:
Rozmrazeného lososa prekrojíme na 3 časti, aby sa nám pohodlne vošli do hrnca.
Zalejeme vodou tak, aby boli ponorené, pridáme cibuľu nakrojenú do kríža (alebo rozštvrtenú), bobkový list, korenie a soľ a privedieme k varu.
Varíme asi 10 minút a kúsky lososa vyberieme.
Z takto uvarených ide koža a kosti krásne dole a pritom nie sú vysušené, ani sa nerozpadávajú na prvočinitele. Pomáham si príborovým nožom, najskôr zlúpnem kožu a oškrabem všetko, čo nechcem jesť – tmavé mäso, tuk i blanky, potom oddelím jednotlivé časti ružového mäsa od kostí a nalámem na kúsky.
Časťou precedeného vývaru ich zalejeme aby nevyschli a všetok „odpad“ dáme naspäť do hrnca k zbytku vývaru a varíme ešte asi pol hodiny.
Medzitým si pripravíme zeleninu:Nemám rada varený stonkový zeler a pór, tak ich iba rozkrojím na veľké kusy, ktoré vo finále vyberiem. Ak s tým ale problém nemáte, kľudne ich tiež nakrájajte.
V kastróle zohrejeme maslo a olej a za neustáleho miešania opečieme na ňom všetku zeleninu (aj tie veľké kúsky, ktoré nebudeme jesť), zalejeme precedeným vývarom a varíme do mäkka, trvá to asi 20 minút.
Pridáme obsah misky s kúskami lososa, smotanu, a opäť privedieme k varu.
Vypneme, prihodíme nadrobno nasekaný kôpor a ďalej už nevaríme, iba necháme asi 5 minút odstáť. Ak treba dosolíme a môžeme podávať.
Dobrú chuť!
Hlavné jedlo: Morčacie stehno v pare
Ingrediencie:
* morčacie stehná vykostené
* pesto z medvedieho cesnaku - medvedí cesnak, olej, citrónová šťava, soľ, orechy, mažiar
* dijonská horčica
* chilli pasta
* tvrdý syr - strúhaný
* čerstvo mleté korenie
Postup receptu:
Morčacie stehno v pare
Zákusok: Čokoládové rezy s tvarohovým krémom
Ingrediencie:
Cesto:
* 400 g hladká múka
* 1 balenie kypriaci prášok do pečiva
* 3 PL kakao
* 250 g maslo
* 150 g práškový cukor
* 1 ks žĺtok
* 3 PL mlieko
* múka na vysypanie dosky a plechu
* maslo na vymastenie plechu
Plnka:
* 3 ks žĺtok
* 4 ks bielok
* 150 g práškový cukor
* 1 balenie vanilkový cukor
* 500 g jemný tvaroh
* 90 g maslo
* 1 balenie Zlatý klas
Čokoládová poleva:
* 150 g čokoláda na varenie
* 20 - 30 g maslo
Postup receptu:
Čokoládové rezy s tvarohovým krémom