NajRecept.sk Sladké jedlá Gulab Jamun
Gulab Jamun
Recept Gulab Jamun
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Angiebakes    ·   10.11.2013

Gulab Jamun

Predstavujem vám tradičný indický dezert. Tieto malé vyprážané šišky som pripravila na prosbu môjho milovaného, keďže on cestuje po celom svete a vždy príde za mnou, že tam a tam jedol to a ono a či mu to nepripravím aj doma, lebo mu veľmi chutilo. Tak bolo aj v prípade týchto sladkých guličiek :) Keďže ani ja nie som profík, prvú várku som spálila na uhoľ (keďže nezvyknem vyprážať – neodhadla som teplotu oleja akosi!), ale druhý pokus už bol super. Mne vyšlo z tejto dávky 13 menších guličiek.

Suroviny
120 ml (teplé)
mlieko
130 g
sušené mlieko
25 g
hladká múka
30 g (rozpustené)
maslo
1 KL
kypriaci prášok Dr. Oetker
1/2 KL
mletý kardamón
6 g (mleté)
mandle
6 g (mleté) môžeme vynechať
pistácie

Sirup:

250 g
kryštálový cukor
210 ml
voda
1 KL
mletý kardamón
5 ml (ak nemáme tak vynecháme)
ružová voa
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najprv si pripravíme sirup - do menšieho hrnca nalejeme vodu, cukor, kardamon a ružovú vodu. Premiešame a necháme zovrieť, potom odstavíme.
  2. V mise zmiešame sušené mlieko, múku, kardamon a kypriaci prášok.
  3. Primiešame mleté mandle a pistácie a nakoniec prilejeme teplé mlieko a maslo.
  4. Vypracujeme cesto a necháme odpočinúť na pol hodinu (potom sa bude oveľa lepšie formovať).
  5. Veľkú panvicu naplníme cca 1 litrom oleja, necháme pomaličky zohriať.
  6. Z cesta formuje malé guličky (pri vyprážaní sa zväčšia) a keď je už olej jemne horúci, uložíme guličky do panvice na cca 5 min, pokiaľ nezačnú plávať na oleji.
  7. Potom zvýšime teplotu a vyprážame ich do zlatista.
  8. Vyberieme na papierový obrúsok a necháme troška vychladnúť.
  9. Uložíme ich do hrnca so sirupom a necháme zohriať na miernom ohni cca 5 minút aby guličky dobre vsali sirup.
  10. Podávame ešte teplé.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár