NajRecept.sk Cestoviny Fotorecept: Semolínové tagliatelle
Fotorecept: Semolínové tagliatelle
Fotorecept: Semolínové tagliatelle
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   10.11.2013

Fotorecept: Semolínové tagliatelle

Raz som na facebooku videla, že niekto zháňa semolínovú múku. Nemala som ani poňatia čo to je. Začala som pátrať a zistila som, že je to múka z tvrdej pšenice, z ktorej sa bežne robia pravé talianske cestoviny. Nejako som ju nevyhľadávala až raz, keď som bola v Bille som ju uvidela a povedala som si, že z nej skúsim niečo vykúzliť. A tak som vykúzlila talianske cestoviny tagliatelle. Taliani majú množstvo všelijakých druhov cestovín. Fettucine, spaghetti, farfalle, macaroni, pappardelle a mnoho ďalších, o ktorých som ani nevedela, že existujú ako napríklad radiatori či pici. Tagliatelle neboli pre mňa veľká neznáma, videla som ich v obchode a keďže preferujem doma pripravené cestoviny (kupujem iba tie, ktorých tvar doma ťažko docielim a ktoré ma zaujmú) tak som sa rozhodla, že prvý pokus so semolínovou múkou budú práve ony.

Suroviny
300 g
semolínová múka
3 ks (najlepšie domáce)
vajce
3 PL
olivový olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Odvážime si múku, vysypeme ju na pracovnú dosku a v strede urobíme väčšiu jamku. Do jamky vlejeme 3 vajíčka.

    Na obrázku sú iba 2 vajíčka, ale to iba pre porovnanie. To vyššie je samozrejme domáce a to pod ním je kúpené v bežnom supermarkete. Na obale bežne kúpených vajec dokonca písali, že sú EXTRA žlté. No posúďte sami.

  2. K vajciam pridáme 3 PL lyžice oleja a postupne nožom zapracujeme do vajec a oleja múku.

  3. Keď sa nám už nedarí pracovať s nožom tak začneme rukami spracovávať cesto, až nám vznikne tuhé, no trošku lepivé cesto.

    Môže sa vám stať, tak ako mne, že vám cesto už viac múky nepríjme, závisí to od vajec, ich veľkosti a pod. Túto zvyšnú múku však nevyhadzujte, zíde sa vám na podsypávanie cesta pri vaľkaní.

  4. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.

  5. Po hodine ho vyberieme, rozdelíme na 3 časti a každú vyvaľkáme na hrúbku cca 1 mm.

    Kým vaľkáte prvú časť, prikryte si zvyšné dve aby vám neobschli.

  6. Cesto poprášte múkou a nechajte ho obschnúť cca 10 minút. Následne ho stočte.

  7. Nakrájajte ho na 0,5 cm pásiky.

  8. "Slimákov" roztočte a nechajte cestoviny obschnúť cca 5 minút.

  9. Nasledujúcu časť nemusíte robiť, ale keď sa chcete s tým vyhrať, tak ako ja, tak nech sa páči :). Urobíme si tzv. hniezda (takto ich predávajú aj v obchodoch). Zoberieme si 4 pásiky, obkrútime okolo palcov ruky a vytvarujeme hniezdo.

  10. Časti, ktoré sú kratšie a ostatné zbytky nechajte obschnúť len tak a použite ich napríklad do polievky.

  11. Na dve bežné porcie potrebujete 10 takýchto hniezd. Samozrejme nemusíte všetky pripravené cestoviny uvariť, ale usušte si ich a uskladnite v papierovom sáčku.

    Dajte ich na tácku, prikryte utierkou a nechajte ich schnúť do druhého dňa. Potom si ich odložte. Takto ich budete mať poruke kedykoľvek.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár