NajRecept.sk Seitan v marináde
Seitan v marináde
Recept Seitan v marináde
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Bez krutosti    ·   15.10.2013

Seitan v marináde

So seitanom (pšeničné mäso alebo lepok) sa dajú robiť skutočné kúzla. Krásne chytá chute, ktoré chcete. Už som jedla výborný hubový guláš so seitanom, segedín, seitanové rezne a mnoho ďalších rôznych variácii. Seitan sa síce môže náročne vyrobiť vymývaním škrobu z múky ale ak to neberiete ako dobrú meditáciu, doporučujem trochu inú variantu. Kúpte si v obchode so zdravou výživou alebo na internete pšeničný lepok. Lepok je vlastne to, čo vám zostane po vymývani múky pri klasickej príprave seitanu. My si z lepku seitan pripravujeme praviteľne. Hotový seitan v obchode som nekúpila už veľmi dlho. Akonáhla totiž objavíte kúzlo domáceho, nebudete chcieť žiadny iný. Príprava domáceho seitanu nie je zložitá, ale musíte si vyskúšať sami, ako vám budet seitan chutiť. Niekto ho má rád tuhý, niekto dáva prednosť ľahkej pórovitej konzistencii.

Suroviny
lepok
voda
sójová omáčka
Postup receptu
Vytlačiť
Varianta 1
  1. Základom je zmiešať lepok s vodou, čím vám vznikne hmota, s ktorou ďalej pracujete. Ja obvykle zmiešam 1 hrnček lepku s necelým hrnčekom studenej vody. Pokiaľ dávam pomer 1:1, vzniká mi ľahší seitan.
  2. Akonáhle vám vznikne hmota, je čas ju variť. Môžete variť celú hmotu alebo ju nakrájať. Na fotke môžete vidieť seitan vľavo po uvarení, vpravo hore seitan pred varením.
Varianta 2
  1. Ja som začala seitan pripravovať ešte trochu iným spôsobom, a to tak, že na 1 hrnček vody dávam 3/4 hrnčeka vody a niekoľko lyžíc sójovej omáčky (ktorú najskôr primiešam do vody). Seitan tak získa tmavšiu farbu a lepšiu chuť. Bohužiaľ túto variantu nemám odfotenú.
  2. Akonáhle máte hotovú hmotu, fajte ju variť na 15 - 20 minút (podľa veľkosti kúskov).
Uvarený seitan môžete ďalej smažiť aj piecť. Ja však seitan po uvarení vždy naložím do marinády, ktorú vytvorím podľa toho, aké chcem výsledné jedlo. Na fotke môžete vidieť seitan naložený v sójovej omáčke, oleji, tymiáne, horčici a "gyros" zmesi. Inokedy je možné naložiť ho do iného korenia. Napríklad do gulášového, do bylinkového, či pripraviť ho ako rezne. Seitan sa dobre doplňuje so zemiakmi, cestovinami, ryžou, chlebom, tortilou. A ak sa ho naučíte pripravovať, získate potom konzistenciu podobnú mäsu a môžete oslňovať návštevy.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár