NajRecept.sk Cestá Pizza cesto Raw pizza
Raw pizza
Recept Raw pizza
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
human-brute    ·   15.10.2013

Raw pizza

Pizza je jedno z najobľúbenejších jedál medzi ľudmi. Niekto má rád šunkovú, iný zase s extra dávkou kukurice. O tom že pizza nepatrí práve medzi nachudšie jedlá sa tu asi baviť nemusíme. Pre vašu predstavu, napríklad taká pizza hawai má na 320g okolo 630 kalórii. A kedže bežná pizza je raz taká tak je to celkom slušná bomba. Ani zdravý ananás na tejto "dobrote" v tomto prípade nemá žiadny význam.A však kalóriam sa venovať nebudeme. Predpokladám (a verím) že ani jeden z vás kalórie nepočíta. Poďme sa teda venovať príjemnejším informáciam. Medzi raw receptami sa nachádza aj pizza a tak sa svojej obľúbenej lahôdky vôbec nemusíte vzdať. Jasné, chuť je možno iná, ale na to sme už pri raw zvyknutí. Je to chuť života, chuť prírody s vôňou zdravia. Vytvorila som zelenú variáciu pizzi kedže je tu jeseň a chorby či prechladnutia na nás číhajú z každej strany. Preto som pizzu obohatila kopou cesnaku a zelených listov. Cesnak je prírodný antioxidant a je skvelou prevenciou voči nádche a prechladnutiam. A samozrejme má ešte veľa pozitívnych vlastností (o nich zase niekedy inokedy). Zelené listy sú neskutočným darom zeme, obsahujú chlorofyl a kyselinu listovú. Tieto látky sa krásne starajú o našu imunitu, mínusy pri týchto rastlinách nepoznám a tak listovú zeleninu povyšujem na životnú energiu skrytú v potrave.

Suroviny

Cesto:

1/2 hrnčeka
ľanové semienka
1/2 hrnčeka
slnečnicové semienka
1/3 hrnčeka (nemusí byť)
naklíčená deydrovaná pohánka
( ja som použila čerstvé bylinky, je to lepšie, chutnejšie a najmä voňavejšie)
pizza korenie
2 strúčiky
cesnak
1 a 1/2 KL
himalájska soľ

Ketchup:

1 ks
paradajka
2 ks (vopred namočené asi 1 hodinu)
sušené paradajky
štipka
soľ
trošku
oregáno
trošku
bazalka

Ostatné:

olivový olej
1 - 2 strúčiky
cesnak
šampiňóny
kukurica
(špenát, rukola, ľadový či hlávkový šalát a pod.)
zelené listy
ružičkový kel
uhorka
lístky
bazalka
tebi droždie
čierne korenie
môže byť aj nakrájané chilli
Postup receptu
Vytlačiť
Cesto
  1.  Dehydrovanú pohánku a časť ľanových a slnečnicových semienok rozmixujeme na hladkú zmes ( múku)

  2.  Ostatné semienka dáme do vody tak ako pri ľanových krekroch. (Je to pre lepšiu "chrumkavosť" ale ak to tak nechcete pokojne môžete pomixovať všetky semiačka a budete mať len hladké cesto.)

  3. Do múčky pridáme korenie, cesnak a himalájsku soľ + vodu. Tú prilievame pomaly a miešame až kým nám nevznikne tuhšie cesto.

  4. Pridáme vopred namočené slnečnicové a ľanové semiačka ( nesmiete zabudnúť že vody treba len toľko, koľko vypijú aby zmes zostala "slizká")

  5. Všetko poriadne premiešame, rozotrieme na papier na pečenie a dáme sušiť.

Ketchup

  1. Všetky ingediencie vložíme do mixéra a mixujeme až kým nevznikne pekný dip.

Dokončenie

  1. Keď cesto v sušičke, nieje ešte celkom dosušené, vyberieme ho a potrieme ho cesnakovou zmesou. Tú si vytvoríme pretlačením cesnaku a kvapkou olivového oleja, poriadne zamiešame. Na cesnakovú zmes potom natrieme ketchup poukladáme nakrájané šapmióny (poprípade ak niekto chce môže pridať aj nakrájanú rajčinu) trošku pokoreníme a voložíme dosušiť do sušičky.

  2. Keď máme pizzový základ pripravený a dosušený pridáme už len zeleninku a lístky bazalky na vrch. Poprípade trošku dokoreníme a posypeme tebi droždím ( dodá syrovú chuť). Môžeme použiť aj kešu syr.Hotovo!

Pizza je veľmi variabilná a tak môžete používať rôzne kombinácie zeleniny, raw syrov a podobne. Jednoducho, to čo stále platí pri raw strave FANZÁZII SA MEDZE NEKLADÚ! :)

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár