NajRecept.sk Torty Narodeninová čokoládová torta s mascarpone krémom a jahodami
Narodeninová čokoládová torta s mascarpone krémom a jahodami
Recept Narodeninová čokoládová torta s mascarpone krémom a jahodami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Just Delicious    ·   31.10.2013

Narodeninová čokoládová torta s mascarpone krémom a jahodami

S narodeninami môjho priateľa prišla výzva na upečenie torty. Tortu som sama ešte nikdy nepiekla a trošku som sa obávala či to zvládnem, ale našťastie sa podarila presne podľa mojich predstáv :) Korpus som piekla na dvakrát. Najprv som si upiekla jeden, ktorý som rozkrojila na 2 pláty (1,5 cm vysoké) a potom som upiekla ešte jeden samostatný korpus z polovičnej dávky kedže som chcela dať 2 vrstvy plnky. Po prekrojení korpusov mi ostalo pomerne dosť cesta, ktoré som naplnila pudingom, zvyšnými jahodami a vznikla z toho ďaľšia menšia torta, ale tú som už nefotila, nebola veľmi fotogenická ;) Suroviny sú na korpusy v tortovej forme s priemerom 26 cm.

Suroviny

Suroviny na 2 korpusy :

5 ks
vajce
200 g
práškový cukor
250 g
polohrubá múka
125 ml
olej
125 ml
voda
1 balenie
prášok do pečiva
3 PL
kakao

Suroviny na 1 korpus :

3 ks
vajce
120 g
práškový cukor
130 g
polohrubá múka
70 ml
olej
1/2 balenia
prášok do pečiva
1,5 PL
kakao

Plnka:

500 g
mascarpone
500 ml
smotana na šľahanie
4 PL
práškový cukor
1 balenie
vanilkový cukor
2 balenia
stužovač šľahačky

Čokoládová poleva:

80 g (52
)%čokoláda na varenie
2 KL
stužený tuk CERA
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Oddelíme si žĺtka a bielka.
  2. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame vodu a olej.
  3. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom.
  4. Múku primiešame do žĺtkovej zmesi.
  5. Vyšľaháme si tuhý sneh z bielkov, ktorý na záver zľahka vmiešame do cesta.
  6. Tortovú formu si vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  7. Pečieme 45 minút na 180 °C. Ak by sa nám vrch torty pálil, môžeme ho prikryť alobalom a teplotu znížiť na 150 °C. Pred dopečením alobal odstránime.
  8. Vychladnuté cesto rozkrojíme na 2 časti hrubé cca. 1,5 cm.
  9. Takto isto si pripravíme aj 3 korpus.
  10. Pripravíme si plnku: Mascarpone vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom. Vyšľaháme si šľahačky so stužovačom a zmiešame s mascarpone. Krém hotový :)
  11. Očistíme si jahody a nakrájame ich na menšie kúsky.
  12. Spodný korpus potrieme vrstvou krému a poukladáme naň jahody.
  13. Na prostredný korpus nanesieme tenkú vrstvu krému a krémovou časťou ho položíme na jahody.
  14. Opäť navrstvíme krém, poukladáme jahody a taktiež vrchný korpus zo spodnej časti potrieme tenkou vrstvou krému a položíme krémovou časťou na jahody.
  15. Tortu dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky.
  16. Pripravíme si čokoládovú polevu: Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu na varenie so stuženým tukom.
  17. Vrch torty polejeme polevou a dáme opäť stuhnúť do chladničky.
  18. Keď máme tortu stuhnutú môžeme ju začať zdobiť.
  19. Odložila som si trošku krému na potretie torty po jej obvode.
  20. Takže si potrieme celú tortu (okrem vrchnej časti kde už máme čokoládovú polevu) krémom a prikladáme čokoládové tyčinky (môžu byť aj zmrzlinové trubičky alebo čokoládky KitKat či Kinder čokoládky). Čokoládové tyčinky by mali tortu trošku prevyšovať aby sme si vytvorili také korýtko do ktorých nasypeme čokoládové hoblinky.
  21. Na záver tortu previažeme mašľou.
  22. Dobrú chuť :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár