Narodeninová čokoládová torta s mascarpone krémom a jahodami

Zdieľajte recept

Narodeninová čokoládová torta s mascarpone krémom a jahodami

By 31. október 2013

S narodeninami môjho priateľa prišla výzva na upečenie torty. Tortu som sama ešte nikdy nepiekla a trošku som sa obávala či to zvládnem, ale našťastie sa podarila presne podľa mojich predstáv :)
Korpus som piekla na dvakrát. Najprv som si upiekla jeden, ktorý som rozkrojila na 2 pláty (1,5 cm vysoké) a potom som upiekla ešte jeden samostatný korpus z polovičnej dávky kedže som chcela dať 2 vrstvy plnky.
Po prekrojení korpusov mi ostalo pomerne dosť cesta, ktoré som naplnila pudingom, zvyšnými jahodami a vznikla z toho ďaľšia menšia torta, ale tú som už nefotila, nebola veľmi fotogenická ;)

 

Suroviny sú na korpusy v tortovej forme s priemerom 26 cm.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Oddelíme si žĺtka a bielka.
  2. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame vodu a olej.
  3. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom.
  4. Múku primiešame do žĺtkovej zmesi.
  5. Vyšľaháme si tuhý sneh z bielkov, ktorý na záver zľahka vmiešame do cesta.
  6. Tortovú formu si vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  7. Pečieme 45 minút na 180 °C. Ak by sa nám vrch torty pálil, môžeme ho prikryť alobalom a teplotu znížiť na 150 °C. Pred dopečením alobal odstránime.
  8. Vychladnuté cesto rozkrojíme na 2 časti hrubé cca. 1,5 cm.
  9. Takto isto si pripravíme aj 3 korpus.

    Narodeninová čokoládová torta s mascarpone krémom a jahodami

  10. Pripravíme si plnku:

    Mascarpone vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom.

    Vyšľaháme si šľahačky so stužovačom a zmiešame s mascarpone. Krém hotový :)

  11. Očistíme si jahody a nakrájame ich na menšie kúsky.
  12. Spodný korpus potrieme vrstvou krému a poukladáme naň jahody.
  13. Na prostredný korpus nanesieme tenkú vrstvu krému a krémovou časťou ho položíme na jahody.
  14. Opäť navrstvíme krém, poukladáme jahody a taktiež vrchný korpus zo spodnej časti potrieme tenkou vrstvou krému a položíme krémovou časťou na jahody.
  15. Tortu dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky.

    Narodeninová čokoládová torta s mascarpone krémom a jahodami

  16. Pripravíme si čokoládovú polevu:

    Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu na varenie so stuženým tukom.

  17. Vrch torty polejeme polevou a dáme opäť stuhnúť do chladničky.
  18. Keď máme tortu stuhnutú môžeme ju začať zdobiť.
  19. Odložila som si trošku krému na potretie torty po jej obvode.
  20. Takže si potrieme celú tortu (okrem vrchnej časti kde už máme čokoládovú polevu) krémom a prikladáme čokoládové tyčinky (môžu byť aj zmrzlinové trubičky alebo čokoládky KitKat či Kinder čokoládky).

    Čokoládové tyčinky by mali tortu trošku prevyšovať aby sme si vytvorili také korýtko do ktorých nasypeme čokoládové hoblinky.

  21. Na záver tortu previažeme mašľou.
  22. Dobrú chuť :)

Narodeninová čokoládová torta s mascarpone krémom a jahodami

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

10 odpovedí na Narodeninová čokoládová torta s mascarpone krémom a jahodami

  1. Martina

    Dobrý deň,
    môžem sa spýtať čo je okolo tej tortičky? Sú to trubičky alebo niečo iné ?
    Ďakujem za odpoveď :) Určite vyskúšam 😉

    • najrecept

      Dobrý deň, áno čokoládové trubičky / tyčinky :) My sme napríklad pri jednej torte tiež použili kinder čokoládky (http://najrecept.sk/2013/05/torta-kinder-mliecny-rez/) takže fantázii sa medze nekladú :)
      Držíme palce pri pečení a keď tortičku upečiete pošlite nám fotografiu :)

  2. Martina

    Jeej ,ďakujem vám veľmi pekne,sú tu skvelé recepty :) A fotku určite pošlem :)

  3. Lilli

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či Vám v časti “Suroviny na 1 korpus” nechýba voda. Ja som cesto najprv šľahala bez nej, ale spravili sa mi z neho také suché guličky, tak som ju tam nakoniec musela pridať. Ďakujem za odpoveď. :)

    • Monika

      Práve prezerám recept a aj mne napadlo že tam asi chýba voda :)

  4. Sis

    Vyníkajúca :)

  5. jana

    Vyborna! dakujem za recept.

  6. Jana

    Robila som ju dnes ako prvú tortu v živote (smotanovú piškótovú a krtkovu z prášku nerátam) a bola výborná. 3/4 som spravila s jahodami a 1/4 s banánmi (pre tých, ktorí jahody nemusia) a aj tá banánová časť bola veľmi chutná. Akurát ja som upiekla len ten väčší korpus a prekrojila ho niťou na 3 časti a úplne to stačilo. Ďakujem za recept :)

  7. Petra

    Môžem sa spýtať ako ste robili tie čokoládové hobliny ? Ďakujem za odpoveď :)

  8. Zuzu

    Fantastická tortička. Dakujem za recept

Napísať odpoveď pre Martina Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>