Najlepšie hranolky

Zdieľajte recept

Najlepšie hranolky

By 2. október 2013

Počítam s tým, že po tomto recepte budem za úchyla. Načo sa babrať s domácimi hranolkami, veď o koľko jednoduchšie je vytiahnuť vrecúško z mrazničky?! Ozaj potrebujem mať za každú cenu všetko domáce? No… asi nepotrebujem, ale v tomto prípade sa vynaložená námaha odrazí do poslednej bodky vo výsledku. Nie, nebude to mať o jedinú kalóriu menej, z toho milióna, či koľko obsahujú priemyselné hranolky, ale posunú sa niekam celkom inam. Minimálne z prílohy na hlavné jedlo. Doplnené ľahšími dipmi a kopou zeleniny sa aj počet kalórií zredukuje na znesiteľnú mieru a dovolím si ilúziu, že pri čítaní nebudú ani zastáncovia racionálnej výživy omdlievať.

K úspechu sú nevyhnutne potrebné dve veci:

- zemiaky typu C (naozaj to neskúšajte s iným, urobila som to za vás a výsledok vyhodila )

- hlbokú veľkú panvicu a teplomer, alebo fritéza, u ktorej je možné nastavovať teplotu

Postup nieje môj vynález, bez dovolenia a s malými časovými úpravami som si ho požičala od Hestona Blumenthala. Aj keď Belgičania majú hranolky ako národné jedlo, podľa ich postupov som chrumkavé hranolky nikdy nedocielila. Asi majú špeciálne odrody zemiakov, pre mňa nedostupné, a možno je problém niekde inde, v každom prípade je toto recept, s ktorým sa belgickému výsledku veľmi priblížime. A účel svätí prostriedky, no nie?

Ingrediencie

Postup prípravy

I. etapa:

  1. Zemiaky olúpeme a nakrájame na hrubšie hranolky, pričom si nerobíme starosti nad nepravidelnosťou v hrúbke a dĺžke, je to naopak pekné a urobíme z toho prednosť domáceho. Skôr sa staráme o to, aby neboli dlho na vzduchu a čakali ponorené vo vode, kým nebudú komplet.
  2. Vodu osolíme a dáme všetko variť. Čas neudávam, nieje C ako C a poločas rozpadu je rôzny, niekedy stačí 10 minút, ale teraz mám také, ktorým to trvá skoro pol hodiny. Obyčajne ich nevarím až do takého stupňa rozvarenia ako Heston, manipuluje sa s nimi potom ťažko, aj keď vychladením stuhnú a už sa tak nerozpadávajú. V žiadnom prípade ale nemajú byť „na skus“ s tým, že ešte dôjdu pri vyprážaní.
  3. Nemám takú hustú, dostatočne veľkú mriežku, aby mi hranolky neprepadávali, tak ich vyberám na pekáč vyložený utierkou.

    najlepsie hranolky

  4. Odložíme do chladničky, v každom návode sa toto úprimne nedoporučuje, necháme preto najprv vychladnúť, čím sa ale oproti Hestnovým časom dostaneme do poriadneho sklzu.

II. etapa:

  1. V hlbokej panvici alebo vo fritéze zohrejeme olej na 130°C a v malých dávkach smažíme, kým sa na zemiakoch neutvorí pevnejší obal. Ťažko sa to popisuje, snažila som sa to aj vyfotiť, samozrejme nič vidieť nieje, ale som si istá, že pri realizácii to poznáte.
  2. Necháme na site odkvapkať, presypame opäť do pekáča s utierkou a dáme do chladničky vychladnúť (a čas beží a sklz sa zväčšuje)

III. etapa:

  1. Olej nahrejeme na 180°C, hranolky vypražíme do preferovaného farebného stupňa, papierovou utierkou odsajeme prebytočný tuk a ihneď podávame na teplých tanieroch.

Aby sa to podarilo:

- urobme si poriadnu časovú rezervu a doprajme chladeniu dostatok času. S vlažnými zemiakmi to nefunguje, výsledkom sú mastné mäkké kúsky, jednoducho bléé… Po druhej fáze vydržia v chladničke aj 2-3 dni, predstih by teda nemal byť problém.

- pri vložení studených zemiakov sa olej rýchlo ochladí, nahrievam ho preto o niečo viac, ale maximálne 10°C a snažím sa ho dostať rýchlo na správnu teplotu. Preto je dobré vyprážať po menších častiach a nešetriť olejom. Ten sa dá použiť niekoľkokrát, záleží to na množstve hranoliek.

Stonkový zeler má špecifickú chuť, ktorú nie každý obľubuje. Na počudovanie ale malým deťom chutí obyčajne hneď na prvykrát, problémy majú skôr dospelí :) Každému, čo do toho pôjde, prajem dobrú chuť :)

 

Na dip premiešame cottage cheese so smotanou, rozotreným cesnakom a trochou soli. Komu sa nepáči hrudkovitá konzistencia syra, može ho roztlačiť vidličkou alebo rozmixovať.

Mrkvu a stonky zeleru nakrájame na tenké prúžky. Ak ich nebudeme podávať hneď, vydržia chvíľu ponorené vo vode v chladničke. V tom prípade platí úmera „čím dlhšie ponorené, tým viac vitamínov sa vylúhuje do vody a nenávratne odíde“.

 

najlepsie hranolky

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

2 odpovedí na Najlepšie hranolky

  1. Renáta

    Panečku, toto je teda hotová veda! :) Ale niekedy skúsim, som totiž zvedavá na výsledok.. 😉

  2. Vlasta

    Tieto hranolky zaberú toľko času, že by ma aj chuť prešla.
    Ja som videla v telke takéto a sú zhruba za 1hod.hotové
    Zemiaky očistíš, nakrájaš na hrubšie 2-2,5 cm hranolky, dáš variť do vriacej vody, po opätovnom zovretí varím 7 min.
    Scedím vodu, vysypem na plech, mám vopred predhriatu rúru, pokvapkám buď oliv.olejom alebo slnečnicovým a dám piecť na 200st.
    Hranolky sú chrumkavé.Solím predtým ako ich servíreujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>