NajRecept.sk Najlepšie hranolky
Najlepšie hranolky
Recept Najlepšie hranolky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   2.10.2013

Najlepšie hranolky

Počítam s tým, že po tomto recepte budem za úchyla. Načo sa babrať s domácimi hranolkami, veď o koľko jednoduchšie je vytiahnuť vrecúško z mrazničky?! Ozaj potrebujem mať za každú cenu všetko domáce? No… asi nepotrebujem, ale v tomto prípade sa vynaložená námaha odrazí do poslednej bodky vo výsledku. Nie, nebude to mať o jedinú kalóriu menej, z toho milióna, či koľko obsahujú priemyselné hranolky, ale posunú sa niekam celkom inam. Minimálne z prílohy na hlavné jedlo. Doplnené ľahšími dipmi a kopou zeleniny sa aj počet kalórií zredukuje na znesiteľnú mieru a dovolím si ilúziu, že pri čítaní nebudú ani zastáncovia racionálnej výživy omdlievať. K úspechu sú nevyhnutne potrebné dve veci: - zemiaky typu C (naozaj to neskúšajte s iným, urobila som to za vás a výsledok vyhodila ) - hlbokú veľkú panvicu a teplomer, alebo fritéza, u ktorej je možné nastavovať teplotu Postup nieje môj vynález, bez dovolenia a s malými časovými úpravami som si ho požičala od Hestona Blumenthala. Aj keď Belgičania majú hranolky ako národné jedlo, podľa ich postupov som chrumkavé hranolky nikdy nedocielila. Asi majú špeciálne odrody zemiakov, pre mňa nedostupné, a možno je problém niekde inde, v každom prípade je toto recept, s ktorým sa belgickému výsledku veľmi priblížime. A účel svätí prostriedky, no nie?

Suroviny
typ C
zemiaky
olej
soľ

Na podávanie:

1 kelímok
cottage cheese
2 PL (príp. biely jogurt)
kyslá smotana
strúčik
cesnak
soľ
niekoľko ks
mrkva
stonkový zeler
Postup receptu
Vytlačiť
I. etapa:
  1. Zemiaky olúpeme a nakrájame na hrubšie hranolky, pričom si nerobíme starosti nad nepravidelnosťou v hrúbke a dĺžke, je to naopak pekné a urobíme z toho prednosť domáceho. Skôr sa staráme o to, aby neboli dlho na vzduchu a čakali ponorené vo vode, kým nebudú komplet.
  2. Vodu osolíme a dáme všetko variť. Čas neudávam, nieje C ako C a poločas rozpadu je rôzny, niekedy stačí 10 minút, ale teraz mám také, ktorým to trvá skoro pol hodiny. Obyčajne ich nevarím až do takého stupňa rozvarenia ako Heston, manipuluje sa s nimi potom ťažko, aj keď vychladením stuhnú a už sa tak nerozpadávajú. V žiadnom prípade ale nemajú byť „na skus“ s tým, že ešte dôjdu pri vyprážaní.
  3. Nemám takú hustú, dostatočne veľkú mriežku, aby mi hranolky neprepadávali, tak ich vyberám na pekáč vyložený utierkou.
  4. Odložíme do chladničky, v každom návode sa toto úprimne nedoporučuje, necháme preto najprv vychladnúť, čím sa ale oproti Hestnovým časom dostaneme do poriadneho sklzu.
II. etapa:
  1. V hlbokej panvici alebo vo fritéze zohrejeme olej na 130°C a v malých dávkach smažíme, kým sa na zemiakoch neutvorí pevnejší obal. Ťažko sa to popisuje, snažila som sa to aj vyfotiť, samozrejme nič vidieť nieje, ale som si istá, že pri realizácii to poznáte.
  2. Necháme na site odkvapkať, presypame opäť do pekáča s utierkou a dáme do chladničky vychladnúť (a čas beží a sklz sa zväčšuje)
III. etapa:
  1. Olej nahrejeme na 180°C, hranolky vypražíme do preferovaného farebného stupňa, papierovou utierkou odsajeme prebytočný tuk a ihneď podávame na teplých tanieroch.
Aby sa to podarilo: - urobme si poriadnu časovú rezervu a doprajme chladeniu dostatok času. S vlažnými zemiakmi to nefunguje, výsledkom sú mastné mäkké kúsky, jednoducho bléé… Po druhej fáze vydržia v chladničke aj 2-3 dni, predstih by teda nemal byť problém. - pri vložení studených zemiakov sa olej rýchlo ochladí, nahrievam ho preto o niečo viac, ale maximálne 10°C a snažím sa ho dostať rýchlo na správnu teplotu. Preto je dobré vyprážať po menších častiach a nešetriť olejom. Ten sa dá použiť niekoľkokrát, záleží to na množstve hranoliek. Stonkový zeler má špecifickú chuť, ktorú nie každý obľubuje. Na počudovanie ale malým deťom chutí obyčajne hneď na prvykrát, problémy majú skôr dospelí :) Každému, čo do toho pôjde, prajem dobrú chuť :)   Na dip premiešame cottage cheese so smotanou, rozotreným cesnakom a trochou soli. Komu sa nepáči hrudkovitá konzistencia syra, može ho roztlačiť vidličkou alebo rozmixovať. Mrkvu a stonky zeleru nakrájame na tenké prúžky. Ak ich nebudeme podávať hneď, vydržia chvíľu ponorené vo vode v chladničke. V tom prípade platí úmera „čím dlhšie ponorené, tým viac vitamínov sa vylúhuje do vody a nenávratne odíde“.  
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár