NajRecept.sk Torty Mandľová torta
Mandľová torta
Recept Mandľová torta
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   9.10.2013

Mandľová torta

Začiatkom jari sme sa chystali na krstiny. V malinkej kuchynke, s niekoľkými pármi rúk (zbytok postáv sa tam sotva vošiel) a s polovicou času, než s akým som počítala. Nie všetko vyšlo podľa mojich predstáv, ale zopár vecí malo nečakaný úspech. Jednou z nich je mandľová torta, na ktorú som sľúbila recept, a ktorú sa mi nedarí poriadne nafotiť, ale už to nechcem ďalej odkladať. Prvýkrát som ju ochutnala v IKEA, kde som si ju občas dávala miesto obeda, ktorý má na rozdiel od zákusku veľmi nenadchýnal. Neskôr som na ňu narazila na nejakom fóre, kde bol odkaz na rôzne stránky. Tam som sa dozvedela, že je to vlastne obľúbená torta Oskara II. a je príšerne sladká. Recept som si trošku poupravila, niečo zjednodušila, niečo zkomplikovala a výsledok je tuto:

Suroviny

Cesto:

5 ks
bielok
150 g
cukor
100 g
mandle

Krém:

5 ks
žĺtok
80 g
cukor
vanilka
200 ml
smotana na šľahanie
100 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Bielky vyšľaháme, pridáme cukor a došľaháme do tuha.

  2. Primiešame zomleté mandle a navrstvíme na papier tri okrúhle pláty.

  3. Pečieme s horúcim vzduchom 150 °C asi 30 minút do zlatavej farby.

  4. Na krém vyšľaháme žĺtky s vanilkovým cukrom a prilejeme horúcu smotanu.

  5. Misku postavíme na kastról s vriacou vodou a šľaháme do zhustnutia. Chvíľku to trvá, ale mám vyskúšané, že stačí občas prešľahať a v medzičase sa venovať iným činnostiam, len odporúčam ostať nablízku, inak hrozí praženicové nebezpečenstvo.

  6. Iná alternatíva je šľahať to všetko priamo na plameni, čím sa čas o niečo skráti, ale miera rizika to vôbec nevyváži.

  7. Do ešte vlažného krému zašľaháme zmäknuté maslo.

  8. Po vychladení môžeme tortu skompletovať a posypať upraženými mandľovými lupienkami. Jednoduché, však?

Aby sa to naozaj podarilo, tak ešte zopár rád:

- do bielkov pridávam na začiatku štipku soli a pár kvapiek citrónovej šťavy pred koncom. Sneh sa ľahšie vyšľahá, bude pevnejší a pri miešaní s ostrými kúskami mandlí neklesne.

- kruhy je dobré si predkreslit na papier a tou stranou ho rozprestrieť na plech jemne pokropený vodou. Papier takto pekne priľahne k plechu a nekĺže sa.

- teplota a dĺžka pečenia závisí na rúre, rovnako ako program, dobré je počas pečenia občas otvoriť dvierka a vyvetrat vlhkosť. V ideálnom prípade sú upečené pláty suché a krehké, ale cesto obsahuje menšie množstvo cukru ako pusinky, preto sa to možno nepodarí na prvýkrát. V takom prípade pláty trochu klesnú a pôjdu horšie od papiera, ale chuťovo to žiadna tragédia nieje.

- mandľové lupienky je najjednoduchšie nasucho opiecť v rúre pri 150°C . Nepatria však do bežného sortimentu potravín, preto ich občas nahradzujem sparenými, olúpanými a nasekanými mandľami. Alebo aj len rozpolenými.

- torta sa výborne zmrazuje, či už rozkrájaná na porcie, alebo celá

- v originálnej verzii sa do krému primiešava rozdrvený mandľový karamel, pre mňa je akýkoľvek ďalší pridaný cukor už cez mieru znesiteľnosti a nechce sa mi do toho, ale nevylučujem možnosť, že niekomu inému to môže chutnať.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár