NajRecept.sk Prílohy Lokše
Lokše
Recept Lokše
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   3.10.2013

Lokše

Mám veľmi neodbytný pocit, že mojej rodine najviac chutia jedlá, ktoré vyžadujú niekoľkohodinový nepretržitý aktívny pobyt v kuchyni. Krásnym príkladom sú lokše. Pri ich príprave je dobré vyhodiť z kuchyne všetko obecenstvo, vrátane nenažraného psiska, ktoré kňučaním dáva najavo, že už týždeň nejedol, aj keď som mu večer vlastnoručne naplnila misku jeho obľúbenými granulami (ak sa dá vôbec hovoriť o obľúbených v prípade psa, ktorý je vnútorne presvedčený že je človek, a mal by dostávať ľudskú stravu). V opačnom prípade bude pocit márnosti tým najsilneším pocitom, lokše budú miznúť z taniera rovnakou rýchlosťou, akou ich stihnete pripravovať a výsledok práce vôbec nebudete mať šancu vidieť. Je to depresívne a demotivujúce a príprava sa vám spojí s hundraním strávnikov, ktorí na každú placku musia čakať „celé hodiny“.

Suroviny
1 kg
zemiaky
300 g + na podsypávanie
hladká múka
necelá KL
soľ
1 ks (nemusí byť)
vajce

Na dokončenie:

ak sa budú lokše podávať ako príloha k pečienke
husacia masť
prepražené
maslo
cukor
Postup receptu
Vytlačiť

Na prípravu stačí minimum surovín – zemiaky, hladká múka a soľ. Zemiaky je dobré uvariť v šupke s dostatočným predstihom, vychladnuté olúpať a najemno nastrúhať. Pri väčšom množstve sa oplatí vybrať mlynček, aj keď s použitím vložky s malými dierkami nebudú také jemné, vo výsledku to vôbec nebude poznať. A ak chcete posilovať bicepsy, vytiahnite lis na zemiaky, ja som ešte žiadny, ktorý by prácu uľahčoval, nenašla.

Ako všetky zemiakové cestá, aj toto rýchlo redne, preto sa nedá pripraviť dopredu, ani odložiť na potom. To je jeho prvá nevýhoda.

Druhou nevýhodou je dym z opadanej a následne pripálenej múky, pri takej piatej lokši už môžete z okna vysielať dymové signály. Na to je jednoduché riešenie, postačí opekať na tej najlacnejšej liatinovej panvici z Ikea, a nad drezom ju čas od času očistiť chumáčom z papierových utierok (na pripálené kúsky dobre funguje škrabka na sklokeramiku). Ak si teraz kladiete otázku, odkiaľ toľko múky, vedzte, že ak pri vaľkaní nebudete dostatočne podsypávať, cesto a vál vytvoria nerozlučnú dvojicu.

  1. Uvarené postrúhané zemiaky zmiesime so soľou a hladkou múkou na tak tuhé cesto, aby sa z neho dali vyvaľkať placky. Nemusíme použiť všetku múku, preto ju pridávame po častiach. Je jednoduchšie začať miesiť v mise a domiesiť na vále, než celý proces absolvovať rovno na vále.

  2. Z bochníka odkrajujeme kúsky a vyvaľkáme okrúhle placky.

  3. Prenesieme ich po jednom na liatinový plát alebo panvicu a opekáme na sucho najprv na jednej strane, vidličkami alebo lopatkou obrátime a dopečieme.

    S teplotou to netreba preháňať, stačí na stupeň 6, múka by mala mať čas sa prepiecť.

  4. Opečené potrieme masťou alebo maslom a posypeme cukrom. Vrstvíme na seba.

  5. Pri podávaní rolujeme ako palacinky, skladáme ako šatôčky, či len tak jednoducho rovné (v tomto smere tápem, lebo zatiaľ som to nikdy neservírovala, každý si jednoducho pľasol ukoristenú porciu na tanier).

    Môžu sa okrem cukru sypať aj makom, alebo namiesto neho potierať lekvárom, ale k tomu som sa nikdy nedostala.

Ako je vidieť, jednoduché jedlo nemusí byť vôbec jednoduché a nakoniec sa ním ani nemusíme zavďačiť všetkým. Aj keď nepoznám človeka, ktorý by lokše nemal rád, jeden chce viac masla, druhý viac cukru, tretí viac lokší.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár