NajRecept.sk Cestoviny Fotorecept | Domáce zemiakové gnocchi so smotanovou omáčkou
Fotorecept | Domáce zemiakové gnocchi so smotanovou omáčkou
Fotorecept | Domáce zemiakové gnocchi so smotanovou omáčkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   9.10.2013

Fotorecept | Domáce zemiakové gnocchi so smotanovou omáčkou

Veľmi dlho som chcela pripraviť domáce gnocchi. Tak som sa naň po dlhej dobe konečne odhodlala a našla si dostatok času. Príprava si vyžaduje naozaj dostatok času, no dovolím si citovať Tomáša: ,,Pochutiť si na vlastnoručne vyrobených gnocchi vám určite dá ľahko zabudnúť na prípravy." Pri príprave moje ruky utrpeli ujmu, ktorú mi tak ľahko nezabudnú. Teda skôr vankúšiky prstov. Keďže moja kuchynská výbava ešte neobsahuje lis na zemiaky, ktorý si jednoznačne pri najbližšej príležitosti kúpim, musela som uvarené zemiaky nastrúhať na strúhadle. Už rozumiem prečo mi túto činnosť babka nikdy nezverila ?-D Ostrúhala som si totiž tie moje prsty tak, že i keby chcel niekto zistiť moje odtlačky prstov, s veľkou pravdepodobnosťou sa mu to nepodarí :-) Veď predsa nebudem jednu z hlavných činností odflakovať i keď to stojí ostrúhanie prstov! Poviem Vám, stálo to za to! Boli vynikajúce, teda aj budú ešte, pretože som si odložila i na ďalšie použitie do mraziaka (áno zamrazila som si ich na inokedy), inak by som to pripravené množstvo jedla asi týždeň (to preto, že nie som veľmi veľký jedák) Určite budem zemiakové gnocchi pripravovať aj v budúcnosti a vyskúšam rôzne variácie s omáčkami či priamo s cestom. Už teraz sa teším, a dúfam, že vtedy už ten lis na zemiaky budem mať v kuchyni :-) Receptom som sa inšpirovala u Tomáša na jeho blogu Foodisimo. Mimochodom, fotografiu výsledku ešte doplním, pretože môj fotoprístroj sa mi počas varenia vybil a bola som tak hladná, že som to nevydržala a než si doplnil dostatočnú energiu na používanie, gnocchi už bolo úspešne zjedené.

Suroviny

Domáce zemiakové gnocchi:

1 kg
zemiaky
190 g (+ na podsypanie)
polohrubá múka
1 ks
vajce
štipka
soľ

Smotanová omáčka:

trochu
olej
1 ks
cibuľa
200 ml
smotana
podľa potreby
tvrdý syr
pažítka
Postup receptu
Vytlačiť
    1. Zemiaky uvaríme do mäkka a po uvarení očistíme od šupky.
    2. Očistené zemiaky najemno nastrúhame alebo kto má, môže použiť lis na zemiaky.
    3. K nastrúhaným zemiakom pridáme vajce a prisypeme polohrubú múku.
    4. Vypracujeme nelepivé cesto. Ak sa Vám cesto lepí, prisypte ešte múku.
    5. Z cesta na pomúčenej doske odkrajujeme kúsky, ktoré vyvaľkáme na šúľok. Tie potom krájame na približne 2 cm gnocchi.
    6. Do nakrájaných gnocchi ešte pritlačíme jemne vidličku aby sme vytvorili zárezy, v ktorých nám bude omáčka lepšie držať. Na fotke to tak nevyzerá ale je ich naozaj veľa :-)
    7. Keď už máte gnocchi pripravené, opatrne ich vložte do vriacej vody a čakajte kým vyplávajú na povrch (podobne ako keď robíte halušky).
    8. Uvarené gnocchi sceďte a nechajte v teple.
Smotanová omáčka
  1. Cibuľu si očistíme a nakrájame najjemnejšie ako vieme.
  2. Potom ju orestujeme na troške rozpáleného oleja.
  3. Podlejeme smotanou a povaríme približne 5 minút.
  4. Pridáme nastrúhaný syr, nasekanú pažítku a premiešame. Ak sa Vám zdá omáčka príliš hustá, môžete ju zriediť buď trochou smotany alebo mlieka.
  5. Uvarené polejeme pripravenou omáčkou.
Dobrú chuť!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár