NajRecept.sk Mäso Bravčové mäso Bravčová pečienka s ražnými nokmi
Bravčová pečienka s ražnými nokmi
Recept Bravčová pečienka s ražnými nokmi
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   7.10.2013

Bravčová pečienka s ražnými nokmi

Pečienka má svojich zástancov aj odporcov. Ja patrím do tej prvej skupiny. Pečienka je však jediná vnútornosť, ktorú som ochotná zjesť a aj pripraviť. Je to však taká jednoduchá vec na prípravu a pritom je naozaj chutná. Tentokrát som ju vylepšila tým, že som vymenila ryžu, ako klasickú prílohu, za ražné noky. Chuťový zážitok bol dvojnásobný.

Suroviny

Pečienka:

500 g
bravčová pečienka
1 ks
cibuľa
2 strúčiky
cesnak
1 KL
paprika mletá sladká
1 KL
rasca celá
(nezabudnite, že pečienka sa solí vždy až na konci lebo by inak stvrdla)
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie
1 PL
bravčová masť
cca 0,5 litra
voda

Ňoki:

300 g (poznáte aj pod názvom žitná)
ražná múka
štipka
soľ
250 ml (vriace)
mlieko
maslo
jarná cibuľka
Postup receptu
Vytlačiť
Pečienka: 
  1. Pečienku si dobre očistíme a nakrájame (na kocky, pásiky...).

  2. V hrnci si rozpustíme bravčovú masť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú smažíme dozlatista.

  3. Potom k nej pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme asi minútu a prihodíme pečienku.

  4. Keď sa pečienka "zatiahne" (chytí farbu) tak ju poprášime paprikou, pridáme rascu a mleté korenie, podlejeme troškou vody, prikryjeme a dusíme do mäkka na miernom plameni. (ak je potrebné tak pridáme vodu, ktorá sa počas dusenia vyparuje).

  5. Keď je pečienka mäkká, odstavíme ju a osolíme podľa chuti.

Ňoki: 

  1. Ražnú múku zmiešame spolu s vriacim mliekom, osolíme a vypracujeme cesto.

  2. Z cesta potom čajovou lyžičkou vykrajujeme halušky, ktoré hádžeme do vriacej osolenej vody.

  3. Keď sú halušky uvarené tak ich scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.

  4. Na panvici si rozpustíme maslo, pridáme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a halušky.

  5. Halušky na miernom ohni pražíme kým chytia peknú zlatistú farbu a schrumkatievajú.

Pečienku podávame s opraženými nokmi a nejakou kyslou prílohou (napríklad kyslé uhorky či zavarená cvikla).

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár