NajRecept.sk Dezerty Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou
Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou
Recept Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   20.10.2013

Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou

Cvikla, pomaranč a čokoláda. Skvelá trojka, ktorá sa k sebe hodí nie len po gurmánskej stránke. Všetky tieto tri skvelé suroviny sú prospešné aj pre naše zdravie. Cvikla znižujúca hladinu cholesterolu v krvi zároveň úspešne udržiava náš krvný tlak na uzde podobne ako čokoláda, ktorá chráni naše srdce pred infarktom. Týchto dvoch bojovníkov proti srdcovo-cievnym ochoreniam skvele dopĺňa pomaranč bohatý na vitamín C a ďalšie antioxidanty, ktoré sú viac ako prospešné pre naše zdravie. Tak teda hor sa do zdravého pečenia!

Suroviny
250 g (najemno nastrúhaná)
cvikla
5 ks
vajce
100 g
pohánková múka
100 g
trstinový cukor
štipka
pomleté klinčeky
štipka
soľ
1 PL
rum
1/2 KL
kypriaci prášok
30 g
kakao
200 g
mandle mleté

Cviklovo-pomarančový sirup

šťava z cvikle
z 1/2 ks
pomarančová šťava
1 PL (kopcovitá)
trstinový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
Cviklový koláč:
  1. Cviklu si najemno nastrúhame a vytlačíme z nej šťavu, avšak nie všetku, tak aby v nej ostalo trocha vlhkosti. Šťavu odložíme nabok.

  2. Oddelíme si žĺtka od bielkov.

  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

  4. K žĺtkom pridáme cukor, mletý klinček, štipku soli a lyžicu rumu a všetko to vyšľaháme do nadýchanej peny.

  5. V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom. Túto sypkú zmes pridáme k vyšľahaným žĺtkom a dobre premiešame.

  6. Následne pridáme nastrúhanú cviklu, postrúhané mandle a sneh.

  7. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  8. Pečieme pri 170 °C približne 35 - 40 minút, kým je cesto dobre upečené (spravíme test so špajdľou).

Kým sa nám koláč pečie pripravíme si potrebné ingrediencie na sirup a záverečné zdobenie koláča:

Cviklovo-pomarančový sirup

  1. Do hrnca precedíme vytlačenú šťavu z cvikly a pridáme šťavu z polky pomaranča. Sirup začneme robiť až keď koláč bude upečený, potrebujeme ho teplý.

  2. Medzitým si ešte nastrúhame čokoládu.

  3. Keď je koláč hotový, vyberieme ho z rúry.

  4. Hrniec s pripravenou šťavou dáme variť, pridáme kopcovitú lyžicu trstinového cukru a na miernom plameni varíme asi 2 minúty.

  5. Sirup odstavíme, koláč popicháme nožom (nebojte sa, spravte do neho toľko dierok koľko sa doňho zmestí :D) a sirup vylejeme na koláč.

  6. Počkáme kým nám úplne vsiakne (môžme mu pomôcť a dobre ho rozotrieme, otáčame plechom).

  7. Keď nám sirup vsiakne tak koláč posypeme strúhanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár