Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou

Zdieľajte recept

Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou

By 20. október 2013

Cvikla, pomaranč a čokoláda. Skvelá trojka, ktorá sa k sebe hodí nie len po gurmánskej stránke. Všetky tieto tri skvelé suroviny sú prospešné aj pre naše zdravie.

Cvikla znižujúca hladinu cholesterolu v krvi zároveň úspešne udržiava náš krvný tlak na uzde podobne ako čokoláda, ktorá chráni naše srdce pred infarktom.

Týchto dvoch bojovníkov proti srdcovo-cievnym ochoreniam skvele dopĺňa pomaranč bohatý na vitamín C a ďalšie antioxidanty, ktoré sú viac ako prospešné pre naše zdravie. Tak teda hor sa do zdravého pečenia!

  • Rating 5 stars - based on 1 review(s)
  • Allergens :

Ingrediencie

Postup prípravy

Cviklový koláč:

  1. Cviklu si najemno nastrúhame a vytlačíme z nej šťavu, avšak nie všetku, tak aby v nej ostalo trocha vlhkosti. Šťavu odložíme nabok.

  2. Oddelíme si žĺtka od bielkov.

  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

  4. K žĺtkom pridáme cukor, mletý klinček, štipku soli a lyžicu rumu a všetko to vyšľaháme do nadýchanej peny.

  5. V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom. Túto sypkú zmes pridáme k vyšľahaným žĺtkom a dobre premiešame.

  6. Následne pridáme nastrúhanú cviklu, postrúhané mandle a sneh.

  7. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  8. Pečieme pri 170 °C približne 35 - 40 minút, kým je cesto dobre upečené (spravíme test so špajdľou).

Kým sa nám koláč pečie pripravíme si potrebné ingrediencie na sirup a záverečné zdobenie koláča:

Cviklovo-pomarančový sirup

  1. Do hrnca precedíme vytlačenú šťavu z cvikly a pridáme šťavu z polky pomaranča. Sirup začneme robiť až keď koláč bude upečený, potrebujeme ho teplý.

  2. Medzitým si ešte nastrúhame čokoládu.

  3. Keď je koláč hotový, vyberieme ho z rúry.

  4. Hrniec s pripravenou šťavou dáme variť, pridáme kopcovitú lyžicu trstinového cukru a na miernom plameni varíme asi 2 minúty.

  5. Sirup odstavíme, koláč popicháme nožom (nebojte sa, spravte do neho toľko dierok koľko sa doňho zmestí :D) a sirup vylejeme na koláč.

  6. Počkáme kým nám úplne vsiakne (môžme mu pomôcť a dobre ho rozotrieme, otáčame plechom).

  7. Keď nám sirup vsiakne tak koláč posypeme strúhanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.

Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou

Milujem jedlo, milujem varenie a milujem svoju rodinu a svojho priateľa, pre ktorého najčastejšie varím. On je mojim kritikom, ale aj inšpiráciou pri varení. Snažím sa variť zdravo, ale rada si pochutnám aj na dobrom pečenom mäsku. Verím, že vás moje recepty inšpirujú a pochutnáte si na nich.


Môj blog: www.spinavakuchyna.blogspot.sk

Kontakt na mňa: jacunska3@centrum.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>