NajRecept.sk Prílohy Pomaly pečené paradajky
Pomaly pečené paradajky
Recept Pomaly pečené paradajky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   20.9.2013

Pomaly pečené paradajky

Akú zeleninu máte najradšej? U mňa na celej čiare vedú paradajky. Potom dlho nič a ďalej v tesnom závese uhorky, papriky, mrkva, cvikla a všetko ostatné. Ale hlavne tie paradajky. Na pečenie ich väčšinou kupujem, asi nikdy sa mi ich nepodarí vypestovať viac ako na okamžité zjedenie – buď mám malú záhradku alebo veľkú spotrebu. Samozrejme nie sú tak chutné, ako tie moje, ale pomalým pečením aj z nich dostaneme to najlepšie.

Suroviny
3 kg
paradajky
5 - 10 stoniek
tymián
1 hlavička
cesnak
1/2 KL
soľ
1/2 dl
olivový olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z paradajok vykrojíme nejedlú časť od stopky (netuším, ako sa volá, napadá ma iba bubák), veľké nakrájame na štvrtiny, menšie iba rozpolíme a poukladáme na plech. Na začiatku sa ich možno zdá veľa, sú natlačené na seba, ale pečením sa odparí voda a zmenšia objem minimálne o polovicu.

  2. Medzi ne vtlačíme olúpané strúčiky cesnaku, ideálne tak, aby sa kúpali v šťave, ktorú pustia paradajky.

  3. Osolíme, zalejeme olejom, pokladieme bylinkami a pečieme na 150°C cca tri hodiny.

  4. Cesnak rozpučíme vidličkou, stonky z byliniek vyhodíme (lístky, ktoré neopadali stiahneme do paradajok) a obsah pekáča  zhrnieme do fľaštičiek.

  5. Sterilizujeme pri 80 °C 20 minút.

  6. Zvyšok z plechu povytierame dobrým chlebíkom alebo špagetami (u nás to vyhrali domáce tagliatelle a trocha parmezánu).

Niečo navyše:

- ak nemáme čas, možeme piecť pri 170-180°C asi hodinu, ale výsledok je iný – sú vodnatejšie a nemajú tak koncentrovanú chuť - veľkých paradajok sa do pekáča vojde viac štvrtiniek ako polovičiek, inak je to jedno - cesnak nasekaný a rozhádzaný na povrchu stmavne a vysuší sa, preto celé strúčiky a pekne až na dno. Obzvlášť pri pečení s vyššou teplotou - ak má tymián zdrevnatené stonky, je lepšie lístky z nich stiahnuť. Mäkké stačí natrhať na menšie kúsky - tymián sa dá nahradiť dobromysľou, tá mi na záhradke rastie skoro ako burina    
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár