NajRecept.sk Cestoviny Bylinkové ravioli
Bylinkové ravioli
Recept Bylinkové ravioli
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   30.9.2013

Bylinkové ravioli

Babičkine pirohy som trochu pozmenila a posunula k talianskej kuchyni, ale myslím, že by proti tomu nič nemala. Pred rokmi som si kúpila strojček, s ktorým je výroba oveľa jednoduchšia a rýchlejšia a mám v pláne si kúpiť rovnaký nástavec aj k robotu, s vidinou ešte väčšieho zjednodušenia.

Suroviny

Cesto:

400 g
múka
4 ks
vajce
1 PL
olej

Plnka:

700 g
zemiaky
na liter vody 1 KL
soľ
70 g
maslo
nasekané
bylinky

Na podávanie:

100 g
maslo
nasekané
bylinky
Postup receptu
Vytlačiť
Múku používam hladkú z dvoch tretín. Poslednú tretinu nahradzujem semolinou, cesto z nej sa menej lepí a lepšie sa s ním pracuje. Použiť iba semolinu však nieje dobrý nápad – výsledok sa drobí a je ťažko spracovateľný aj na strojčeku, na plnené cestoviny sa nehodí.
  1. Múku s vajciami a olejom najprv premiešame v mise, potom až vyklopíme na vál a prehnetieme tak, aby bolo kompaktné – týmto spôsobom si ušetríme trampoty s vytekajúcimi vajíčkami.
  2. Zabalíme do fólie a necháme hodinku odpočinúť. Ak ho necháme dlhší čas, je lepšie uložiť ho do chladničky.
  3. Zemiaky na plnku olúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode a scedíme.
  4. Maslo rozpustíme, opečieme v ňom nasekané bylinky, premiešame so zemiakmi a vidličkou ich rozpučíme. Nezabudneme ochutnať a prípadne dosoliť, ale pozor, aby pri tom ochutnávaní polovica nezmizla :-)
  5. Cesto po odležaní rozvaľkáme valčekom alebo vyvaľkáme pásy na strojčeku. rozkrájame na štvorce, do stredu dáme lyžičku plnky, preložíme do trojuholníka a okraje dobre pritisneme, aby sa zlepili. Cesto rýchlo vysychá, tak časti, s ktorými momentálne nepracujeme prikryjeme fóliou alebo aspoň utierkou.
  6. Zlepené trojuholníky otočíme dlhšou stranou (základňou) okolo prsta, konce preložíme cez seba a pritisneme. Toto je nepovinná časť operácie, ale takto zvinuté udržia viac voňavého masla. Iný účel to nemá.
  7. Vkladáme do osolenej vriacej vody, uvarené necháme chvíľu odkvapakať, omastíme maslom (môžeme v ňom opražiť tie isté bylinky, ktoré sme už použili v plnke) a servírujeme.
Ešte zopár rád: - v zásade sú pomery na jedno vajce 100 g múky. Ak máte menšie vajcia, z odváženého množstva si časť múky odložte bokom a pridajte ho až podľa potreby. Cesto má byť ale tuhšie, nebojte sa toho, odležaním zmäkne - ak budete vaľkať valčekom, tretinu múky vymeňte za hrubú. Jej zrnitost trochu rozruší kompaktnosť a zjednoduší prácu - na strojčeku nastavte najprv stupeň 1 a cesto ním prežeňte aspoň trikrát. Predtým ho vždy preložte na polovicu. Až potom pokračujte postupne až k stupňu 6, tenšie sa pri plnení trhajú. - s cestom sa musí pracovať rýchlo, aby neoschlo. Ak sa po preložení do trojuholníka nechcú okraje zlepiť, potrite okraje vodou, funguje to dokonale - čerstvé cestoviny sa varia krátko, dĺžka varu záleží na tvrdosti cesta, použitej múky a obsahu vody - bylinky je možné použiť rôzne, dobre chutia aj s dobromysľou, s pažitkou, alebo iba s nadrobnou nakrájanou cibuľou a červenou paprikou (korením, nie čerstvou). Vždy ale trošku opiecť s maslom a papriku pridať sekundu pred zemiakmi, dlhším smažením zhorkne - takto upravené zemiaky môžeme podávať aj ako samostatný chod, sú výborné v lete s uhorkovým šalátom, v zime s pohárom studeného mlieka :-)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár