Na poctivej bravčovej masti som orestoval nakrájanú cibuľu, pridal som čerstvo mleté korenie a štipku, až dve domácej sladkej papriky. Nechceme mať červenú polievku, len tak jemne oranžovú, preto opatrne.
Do cibuľového základu som pridal nakrájané zemiaky a zalial som ich vývarom, ak nemáte, stačí aj voda.
Zemiaky som mal o chvíľku uvarené, tak som k nim pridal trhané cesto (prípadne tarhoňu), ale nie veľa, len tak na chuť. Pridávajte až keď sú zemiaky uvarené, lebo podľa mojich skúseností sa potom nechcú dovariť.
Keď boli zemiaky aj cestovina je uvarené, v miske som premiešal bryndzu s teplou polievkou (odobral som z hrnca) a vylial som to naspäť do hrnca. Už sa nevarí.
Dochutil som soľou, zelenou petržlenovou vňaťou a nakrájaným vajíčkom, uvareným na tvrdo. So soľou opatrne, pretože bryndza je slaná dosť. Vajíčko v lete niekedy nahrádzam nakrájaným ovčím syrom.